В Закарпатській області надумане русинство на догоду москвофільству

В Закарпатській області надумане русинство на догоду москвофільству

03.07.14 19:19 0 1181
Останнім часом все більше і більше в українському суспільстві висвітлюється тема русинства на Закарпатті. Постійно доводиться чути різні думки – іноді непрофесійні, а іноді антинаукові. Тому варто внесті ясність у це досить дискусійне питання і дати нарешті чітку відповідь – а хто ж такі закарпатські русини?

Згідно з твердженням ідеологів політичного русинства, русини проживають у Закарпатській області України, на Пряшівщині (Словаччина), Лемківщині, а також в інших частинах Польщі та у Воєводині, Бачці у Хорватії.

Разом з тим, дуже невелика кількість людей у наш час відносить себе до русинів. За результатами Всеукраїнського перепису населення 2001 року, лише 10183 мешканців Закарпатської області (0,8% від населення області) заявило про свою належність до русинів, тобто русини є найменш численною громадою українців Закарпаття. Перепис 2001 року зафіксував 24 201 русинів, перепис 2002 року у Воєводині – 15 626 русинів, перепис 2001 року в Угорщині – 2 079. Як бачимо, це лише невелика частина українців, що проживають на цих територіях. Тож, постає запитання: чому та на яких підставах населення, яке вважає себе етнічними українцями, хтось зараховує до "русинської нації"? Відповідь на це питання потрібно шукати в недалекому минулому.

Русинство в Закарпатті прийшло на зміну москвофільству, поширеному в Галичині на початку минулого століття. Ці ідеологічні близнюки – вороги України. Всупереч історичним фактам, провідники русизму викреслили з української історії проголошення незалежної держави Карпатської України в березні 1939 року. Тоді українці Закарпаття піднялись на героїчну боротьбу, вмирали за українську ідею, за волю разом із добровольцями з Галичини і Буковини в нерівному бою проти мадярських інтервентів, а не за московське русинство.

Активізувалися закарпатські русини у березні 2007 року, коли на сесії Закарпатської облради депутати ухвалили рішення щодо визнання національності "русин" на території області та внесення її до переліку національностей регіону. Тепер по селах області ходять русинські агітатори й закликають людей визнавати себе русинами, а не українцями, та вимагати від влади автономії краю. Після російської агресії в Грузії русинські сепаратисті ще більше активізувалися. 25 жовтня 2008 року в Мукачевому під час так званого Європейського конгресу русинів було проголошено республіку під назвою "Подкарпатська Русь". У цьому конгресі взяли участь 109 делегатів. Вони підписали "Акт провозглашения воссоздания руссинской государственності", проголосили створення русинської республіки у статусі "од 22. ХІ. 1938 р.". Обрано "государственную власть". Лідери русинів не приховують своїх зв'язків із Москвою. На центральній площі Мукачевого під червоними прапорами близько 100 прихильників російської молодіжної організації "Родіна" провели мітинг на підтримку протоієрея Московського патріархату як лідера русинів батюшки Сидора. Ця організація "Родіна" споріднена із "Євразійським союзом молоді", члени якої руйнували українські символи на Говерлі.

Підсумовуючи вище сказане, можна дійти висновку, що "русинські самостійницькі рухи" є дуже надуманою проблематикою, яка немає під собою жодного історичного, економічного, соціального і культурного підґрунтя, а має лише політичний характер на догоду зовнішньому впливу, а також місцевого олігархату. Русинство на Закарпатті може розвиватися лише як субетнічна складова українського народу, зі своїми особливостями і відмінними ознаками, які утворилися в силу історичних передумов.

І про головне. До чого можуть привесті заяви, що начебто ми, закарпатці, – не українці, а так звані русини? В першу чергу ті, хто закликає до "русинства", замовчують, що тут, на мирній землі Закарпаття, можуть відбутися такі страшні події, як зараз на Донеччині й Луганщині – смерть, страх і понівечені людські долі, які принесли на схід України сепаратисті. Такий розвиток подій через "русинство" готували і готують нам спецслужби сусідніх держав. І їм байдуже, що це призведе до загибелі дітей, жінок і людей похилого віку, а їхня рідня за цим буде спостерігати біля телевізора. Мета очевидна – "розділяй і володарюй". За таким принципом прагнуть розділити українців Закарпаття на українців і русинів, забити між єдиним народом кіл розбрату. На жаль, обдурені люди, які навіть не хочуть розбиратися в ситуації, на лобовому склі в автомобілях возять "русинські" триколори, мотивуючи це тим, що "то прапор Закарпаття". Трапляються навіть такі прихопати від так званих русинів, які закликають Путлера ввесті російські війська, щоб "врятувати русинський народ" від якихось утисків.

Значним кроком вперед є те, що Верховна Рада України ухвалила закон, який накладає відповідальність за фінансування сепаратизму, тому що на Закарпатті таких не бракує. Іще дуже необхідно, щоб у нашій державі правоохоронні органи більш прискіпливо реагували на прояви сепаратизму. В умовах військової агресії збоку Росії це означає підливати олії у вогонь.

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: ІТТ в Ужгороді ...

КОМЕНТАРІ