На Хмельниччині уряд розробив 10 антикорупційних кроків, - Павло Петренко

На Хмельниччині уряд розробив 10 антикорупційних кроків, - Павло Петренко

04.07.14 12:20 0 1147
Кабінет Міністрів України на засіданні 2 липня прийняв пакет антикорупційних заходів. Про це повідомив Міністр юстиції Павло Петренко на брифінгу в Будинку Уряду.

Зокрема, Кабінет Міністр схвалив законопроект щодо затвердження антикорупційної стратегії на наступні три роки. Цей проект буде спрямовано на розгляд Парламенту.

За його словами, законопроект розроблявся Міністерством юстиції спільно з громадськими організаціями. «Це системний документ, який передбачає законодавчі ініціативи і чіткі кроки у боротьбі з корупцією, які Парламент повинен затвердити і нести спільну політичну відповідальність з Урядом і з інститутом Президента, коли цей закон набуде чинності», - зазначив Павло Петренко.

Крім того, як поінформував Міністр, Уряд затвердив першочергові кроки боротьби з корупцією на наступні шість місяців: «Мова йде про 10 пріоритетів, які ми плануємо реалізувати протягом наступних півроку. Документ був розроблений з представниками громадянського суспільства, міжнародними організаціями, зокрема з експертами Ради Європи та організації GRECO», - зазначив Павло Петренко.

Перший блок, за його словами, стосується формування ефективної антикорупційної політики. «У рамках цього блоку ми плануємо до кінця поточного року забезпечити прийняття антикорупційної стратегії. І Парламент повинен взяти на себе політичну відповідальність за реалізацію антикорупційної політики в державі», - заявив Павло Петренко.

Другий блок передбачає функціонування «доброчесної публічної служби». Зокрема, будуть прийняті нові редакції законів про державну службу і про службу в органах місцевого самоврядування. «Ці законопроекти розробляються спільно з експертами Європейської комісії і міжнародної організації SIGMA», - сказав Міністр. Він наголосив, що крім іншого, вони передбачатимуть достойну оплату праці для службовців державного сектору. «Бо та ситуація, яка зараз є з оплатою праці держслужбовців і з мотивацією їхньої роботи, є неадекватною. Ненормально, коли відповідні службовці, які надають адміністративні послуги, отримують зарплати в розмірі 1 200 -1 500 грн. Тоді виникає побутова корупція і величезний дефіцит фахових кадрів, які готові працювати в цій сфері чесно», - підкреслив Павло Петренко. Він наголосив, що законопроект передбачатиме як реальні вимоги до держслужбовців, так і пропонуватиме систему мотивації, у тому числі матеріальну. «Також повинна піти в минуле практика мотивування і надбавок, коли фактична надбавка до зарплати службовця залежить не від його фахового рівня, а від лояльності керівництва», - додав Міністр юстиції. Він повідомив, що такі законодавчі актив повинні бути подані до Парламенту до 1 серпня поточного року.

У рамках блоку «доброчесна публічна служба» буде поданий ще великий пакет законів щодо запобігання конфлікту інтересів і можливості контролю за представниками публічної служби з боку громадськості. Ці закони також розробляються з представниками GRECO і будуть подані до Парламенту до 1 вересня поточного року.

Третій пріоритетний крок, який необхідно буде здійснити упродовж наступних шести місяців, стосується посилення відповідальності і покарання за корупційні діяння. Як пояснив Міністр юстиції, зокрема, буде прийнятий закон про Антикорупційне бюро: «Цей закон повинен бути прийняти Верховною Радою найближчим часом. Це сприятиме створенню дійсно незалежного органу, який здійснюватиме як превенцію, так і розслідування корупційних злочинів, у першу чергу тих, які вчиняються вищими посадовими особами держави», - сказав Павло Петренко.

У рамках посилення відповідальності за корупцію передбачається «прибрати останні шпарини», які залишилися, коли державні службовці можуть ухилятися від відповідальності через процедуру взяття на поруки. «Це також вимога Європейської комісії, GRECO. За їхньою філософією, за корупцію мають бути найсуворіші покарання – вони прирівнюють корупційні правопорушення до особливо тяжких злочинів», - підкреслив Павло Петренко.

Судова реформа і реформа органів кримінальної юстиції – четвертий пріоритетний блок в антикорупційній роботі. У цьому напрямку Уряд вважає за першочергове прийняття нової редакції закону «Про судоустрій та статус суддів», а також проведення повної переатестації судового корпусу України. «Ми зараз бачимо, що судова система не пішла на самоочищення… Тому принципова позиція Уряду: жодні реформи неможливі в країна, коли у нас є корумповані суди, органи прокуратури і правоохоронні органи. Саме тому спільно з Адміністрацією Президента буде запропоновано законопроект щодо проведення повної переатестації судової систем як за фаховою ознакою, так і за ознакою майнового стану та відповідності задекларованого майнового стану суддів та їхніх членів родини їхнім реальним статкам та витратам», - заявив Міністр. Він вважає, що без цього закону відновлення довіри до судової системи в Україні буде надзвичайно складним.

Крім того, до вересня буде подано нова редакція закону про міліцію, закону про Державне бюро розслідувань, а також очікується, що Верховна Рада завершить прийняття закону «Про прокуратуру», який відповідатиме всім вимогам Венеціанської комісії.

П’ятий крок антикорупційних заходів стосується позбавлення можливості користування доходами, що отримані злочинним шляхом. Пропонується прийняти низку законів, які будуть розкривати інформацію про кінцевих вигодонабувачів у всіх юридичних особах приватного права. Мова йде про ті компанії, засновниками яких є офшорні компанії. «Ми запропонуємо механізм, за яким у єдиному державному реєстрі буде необхідно надавати інформацію про безпосередніх власників тих офшорних компаній, які є засновниками українських юридичних осіб», - пояснив Павло Петренко.

Також буде прийнята нова редакція закону про запобігання та протидію легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом: «Законопроект надасть Державній фінансовій інспекції і Держфінмоніторингу нові механізми контролю і повернення до бюджету коштів, отриманих нелегальним шляхом».

Крім того, буде внесено ряд законів щодо протидії відпливу тіньового капіталу з України. «Цим питанням зараз опікуються разом з експертами Світового банку фахівці з Міністерства фінансів та Міністерства юстиції. Ми плануємо це зробити до наступної сесії», - повідомив Павло Петренко.

Шостий крок подолання корупції на найближчі півроку пов'язаний зі спрощенням умов ведення бізнесу і його детінізації. Як зазначив Міністр, у цьому напрямку планується прийняття Парламентом закону про так званий податковий компроміс, який дасть можливість тим підприємствам, які на 1 січня 2014 року мали певні недоплати до бюджету, провести звірку з податковими органами і легалізувати свої фінансові показники.

Також буде прийнято рішення щодо введення інституту бізнес-омбудсмена – органу, який буде комунікатором між бізнесом і представниками влади в питаннях дерегуляції, спрощення умов бізнесу і незаконних дій влади.

За ініціативами громадських організацій, підкреслив Павло Петренко, буде прийнято ще один проект закону, який пов'язаний зі спрощенням регуляторних процедур. Він нагадав, що за останні три місяці за ініціативою Уряду близько 60 регуляторних процедур було скасовано. «Але за 20 років бюрократичної машини, яка працювала в Україні, їх настільки багато на рівні підзаконних актів, указів президента і так далі, що ми плануємо провести повну інвентаризацію всієї нормативної бази спільно з представниками бізнесу і громадських організацій і скасувати ті речі, які гальмують роботу бізнесу в Україні», - заявив Міністр юстиції.

Сьомим кроком у боротьбі з корупцією Уряд визначив ефективну систему надання адміністративних послуг. Буде внесено до Парламенту закон про спрощення надання адмінпослуг. Законопроект зараз розробляється Мін`юстом спільно з Мінрегіоном. Він передбачає передачу повноважень з надання адміністративних послуг місцевим органам влади, максимальне спрощення надання цих послуг, переведення надання таких послуг в електронний режим. «Але головне - переведення центрів надання адміністративних послуг на фактичний госпрозрахунок для того, щоб була легальна мотивація, легальна оплата за послуги, які надаються за такою процедурою: визначені законом строки, встановлена загальна по всій країні ціна, ці послуги надаються за визначеним стандартом», - зазначив Павло Петренко. Передбачається, що держава здійснюватиме виключно встановлення загальних регламентів і стандартів роботи цих адміністративних центрів, а якість послуг буде належати до сфери відповідальності місцевих органів влади. «Ці послуги повинні стати сервісом, як це є у світі. Останніми днями я відвідую адміністративні центри, щоб ознайомитися з їхньою роботою. Ситуація критична: люди займають чергу з третьої ночі, щоб зайти в центр і отримати можливість зареєструватися в електронній черзі. Повний нонсенс», - заявив Міністр.

До восьмого пункту пріоритетів Уряду в антикорупційній діяльності на наступні шість місяців належить прозорість політичних фінансів. Планується до 1 листопада поточного року подати на розгляд Верховної Ради законопроект щодо прозорості фінансування політичних партій та виборчих кампаній. «Уряд внесе комплексний законопроект, який фактично приведе фінансування політичних партій до європейських стандартів і максимально прибере політичну корупцію», - заявив Павло Петренко.

Дев’ятий блок пріоритетів – законність використання бюджетних коштів і приватизаційних процесів. Міністр юстиції нагадав, що в Україні уже прийнятий закон про державні закупівлі. Зараз стоїть завдання впродовж проводити моніторинг виконання цього закону державними органами влади і державними компаніями: «Спільно з правоохоронними органами та Державною фінансовою інспекцією ми будемо проводити перевірки дотримання тих процедур, які є в цьому законі і аналіз надходження в бюджет додаткових коштів».

Крім того, Уряд поставив завдання започаткувати процес електронних державних закупівель.

Останнім, десятим, пріоритетним кроком є забезпечення доступу до інформації. На розгляд Верховної Ради буде запропоновано законопроект про публічність реєстрів. «Ми вважаємо, що без цього прибрати корупцію як з системи реєстрації, так і з державного сектору дуже важко», - наголосив Міністр юстиції.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Сирійські літаки ...

КОМЕНТАРІ