Український «Народний дім» у Перемишлі святкує 110-річчя

Український «Народний дім» у Перемишлі святкує 110-річчя

04.07.14 08:00 0 1141
Український «Народний дім» у польському місті Перемишль святкує свій 110-річний ювілей.

Саме тут з початку ХХ століття діяли усі українські інституції, громадські організації і товариства, відбувались святкові концерти, виставки, танцювальні бали та урочисті заходи, повідомляє прес-служба Міністерства культури України.

«Подібні місця мають стати місцем концентрації професійних інституцій українського культурного життя Польщі, стати фірмовим знаком співпраці обох країн. Зі свого боку Мінкультури долучатиметься до можливих варіантів підтримки функціонування будинку», – зазначив міністр культури України Євген Нищук під час відвідин «Народного дому» у рамках робочого візиту у Польщу.

в українському «Народному домі» проходять концерти, у танцювальному, театральному, музичному гуртках навчаються майже дві сотні дітей. Як йдеться у повідомленні, найближчим часом усі заходи планують об’єднати у «Фестиваль української культури». Повноцінне функціонування культурного осередку неможливе через поганий стан будівлі.

«Власними силами громада проводить ремонтні роботи. Вже відновлена сцена, на якій співала сама Соломія Крушельницька та виступав Іван Франко. Триває робота з відновлення і реставрації старовинних фресок, відбувається переобладнання горища» – розповіла голова перемишльського відділу Об’єднання українців у Польщі Марія Туцька.

Відбудова й реконструкція пам’ятки архітектури відбуваються під пильним наглядом місцевих чиновників. Наразі фінансування робіт відбувається за кошти з грантів від польського уряду і Євросоюзу та пожертви громади.

Зазначимо, триповерховий будинок площею 2,6 тисяч квадратних метрів, оформлений у стилі української вишивки, зведено 1904 року у самому центрі міста Перемишля. Український «Народний дім» первісно був відомий як Будинок товариства «Народний Дім», збудований стараннями кооперативного діяча Теофіля Кормоша на пожертви місцевої української громади та урочисто відкритий наприкінці 1904 року. Після Першої світової війни тут розміщувалося театральне товариство «Українська бесіда», Товариство наукових викладів ім. Петра Могили, перемишльський відділ товариства «Просвіта» та банк «Міщанська каса».

Після виселення українців, «Народний дім» конфіскували і з 1947 р. до 1956 р. українська громада його не використовувала. У 1956–1990 рр. тут існував відділ Українського суспільно-культурного товариства. Після 1989 року споруда була передана у власність міської влади Перемишля.

Українці у Перемишлі використовували «Народний дім» на умовах договору оренди. 21 березня 2011 у місті Перемишлі відбулася передача Акту власності «Народного дому» президентом міста Перемишля Робертом Хомою українській громаді міста.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ