У Львові віддали шану ученим, розстріляним нацистами 73 роки тому

У Львові віддали шану ученим, розстріляним нацистами 73 роки тому

04.07.14 14:26 0 1135
У ніч з 3 на 4 липня 1941 року на Вулецьких пагорбах у Львові німці розстріляли професорів та доцентів вишів разом з дружинами та дітьми. 3 липня, українські та польські професори, представники влади міста та Львівщини разом із польськими колегами вшанували пам’ять закатованих.

Про це повідомляє кореспондент .

Попри дощ, біля пам’ятника відомим львівським ученим, які трагічно загинули на Вулецьких пагорбах разом із своїми сім’ями 73 роки тому, зібралося багато людей. Віддати шану своїм колегам прийшли викладачі провідних вишів Львова, а також їхні колеги з Польщі, представники української та польської влади.

Під звуки оркестру до монумента поклали квіти голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослав Качмарик, директор департаменту гуманітарної політики Львівської міськради Олег Березюк, Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд, ректори провідних вишів Львова разом із дружинами та ректор Вроцлавської політехніки.

Як зазначив під час урочистостей ректор Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Бобало, серед багатьох історичних подій в історії Галичини окреме місце належить сумній сторінці трагічних смертей львівських науковців. Нацисти розстрілювали вчених, «втілюючи програму деінтелектуалізації завойованого східного простору».

«Після вступу до Львова керівники карально-поліційних структур стратили 47 людей. Це були професори Львівської політехніки, Львівського університету, Медичного університету, Зооветеринарного університету разом з дружинами та дітьми. ми низько схиляємо голови, вшановуючи світлу пам’ять цих мучеників сумління і честі, наукових подвижників міста Лева, і водночас думаємо про майбутнє, аби подібне більше не повторилось», –зазначив Юрій Бобало.

Він нагадав, що чотири роки тому на Вулецьких пагорбах постав пам’ятник на честь розстріляних учених.

«Творці цього пам’ятника назвали його так, як звучить одна із Божих заповідей, «Не вбий». Цей скорботний монумент нашої пам’яті має ще одне надзвичайно суттєве значення: це пам’ятник примирення та порозуміння з нашими польськими друзями та колегами, це пам’ятник очищення від негативних нашарувань та фальсифікації історії», – додав ректор Львівської політехніки.

Повну версію відеотрансляції з події дивіться тут.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ