Львівські історики виклали в Інтернет відреставровані архіви ОУН

Львівські історики виклали в Інтернет відреставровані архіви ОУН

04.07.14 09:56 0 1102
Два архіви підпілля ОУН, які містять понад сто документів перетину 40-50-х рр. ХХ ст., знайдені на Львівщині в закопаних у землі бідонах, відреставрували та оприлюднили в Електронному архіві визвольного руху.

Про це 3 липня передає прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

Як зазначається у повідомленні, архів Бібрецького районного проводу Організації українських націоналістів знайшли закопаним у молочному бідоні в сусідньому Пустомитівському районі Львівської області ще у травні 2011 року.

Серед документів, які передали Центру досліджень визвольного руху, – листівки, часопис «Ідея і чин», інформативні, касові звіти підпілля ОУН, дані про діяльність колгоспів, списки арештованих та депортованих за 1944-1951 рр., станцій, комуністів персонального складу радянських адміністративних і каральних структур, машинно-тракторних станцій і комсомольців, шкіл та вчителів по Бібрецькому району Львівської області та ін.

«Цікавою в знахідці є серія із двох бофонів на Великодню тематику, номіналами п’ять та двадцять карбованців. Це своєрідні квитанції на бойовий фонд, які видавались населенню за кошти або, приміром, продукти, віддані для потреб підпілля ОУН. Вони виконували як фінансову, так і пропагандистську функцію», – розповіла керівник архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач.

Переглянути документи можна за посиланням.

В іншому архіві, знайденому у травні 2012 року в колишньому Рава-Руському (нині – Жовківському) районі Львівської, є підпільні видання. «Виявлені брошури, часопис «Бюро інформації УГВР (Української головної визвольної ради – підпільного парламенту)», листівки дають змогу прослідкувати тематичне поле інформаційних матеріалів підпілля ОУН, які поширювались як серед власне підпільників, так і цивільного населення на межі 1940-1950-х рр.», – зазначає архівіст.

Переглянути архів можна тут.

На думку Андрія Усача, ці документи дають змогу дослідити локальний вимір діяльності підпілля ОУН, зокрема його інформаційну і фінансову складові. «Складені підпільниками списки співробітників радянських адміністративних та каральних структур, вчителів, радянських активістів, депортованих місцевих мешканців можуть зацікавити не лише родичів, але й істориків, стати вагомим статистичним джерелом відповідних досліджень», – вважає Усач.

Нагадаємо, що відкритий у березні 2013 року Електронний архів визвольного руху є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». в Е-архіві доступні копії понад 15 тисяч документів. Місія проекту – робити минуле доступним.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернігівській області ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ