Двісті євро за нічне чергування: українські лікарі про це тільки мріють, польські – отримують

Двісті євро за нічне чергування: українські лікарі про це тільки мріють, польські – отримують

05.07.14 10:54 0 1127
Якщо про план зміни системи влади на обласному рівні на кшталт польської ми знаємо з вуст волинських політиків, то про особливості системи охорони здоров’я сусідньої держави відомо вкрай мало. Про тонкощі польської медицини «Сім’ї і дому» розповів голова Волинського товариства лікарів польського походження Сергій ПРОКОП'ЮК.

– Чим кардинально відрізняється польська медицина від української?

– Загалом є чотири види медичної системи: англійська (безплатна, усе фінансує держава), німецька Бісмарка (наполовину фінансується через касу хворих, наполовину безплатна), система Семашка, що діяла ще в СРСР (частина витрат фінансується з бюджету) та страхова медицина, яка завойовує позиції у всьому світі. Саме така система нині ефективно працює у Польщі. Перш за все страхова медицина має кошти на лікування хворих, на оснащення лікарень медикаментами, апаратурою. Поляки, аби система справно працювала, сплачують сім відсотків податку.

Медицину там поділено на дві частини: гостру і хронічну. Якщо лікар вважає, що людині треба зробити УЗД чи МРТ, то він скеровує на безплатне обстеження. Коли бажаєте пройти обстеження без направлення лікаря – сплачуйте гроші. У Польщі лікарі не беруть хабарів. А в Україні медики є заручникам системи. По-перше, лікарі у нас заробляють мало, по-друге, випускники університетів у районах працювати не хочуть, але мусять відпрацювати. У Польщі же для молоді є різні вакансії, чимало випускників успішно працевлаштовуються у Західній Європі.

– Порівняйте, будь ласка, рівень медицини у невеликих польських містечках та гмінах з медициною у волинських райцентрах.

– Років п’ятнадцять-двадцять тому лікарні у польських невеликих населених пунктах перебували в такому стані, як у нас зараз, – у них не було нічого. Закономірно, що ті лікарні збанкрутували. Натомість були створені потужні медичні підприємства, які їх викупили. У Польщі є лікарні, що залежні від приватних фірм, і є такі, що підпорядковані гмінам. Але ці медзаклади все одно співпрацюють зі страховим фондом, який купує всю апаратуру. Що краща буде лікарня в райцентрі, то більше до неї звернеться пацієнтів. Знаю випадки, коли хворі з Любліна їздили лікуватися до маленьких містечок. І фонд, що зареєстрований у Любліні, приносив гроші тій провінційній медичній установі. Зауважу, що у Польщі немає лікарень для, скажімо, СБУ, міліції тощо. Навіть мер міста сидить у черзі з іншими хворими.

– Як щодо лікування малозахищених верств населення, бездомних, пенсіонерів?

– У Польщі є таке поняття, як паліативна медицина. Це медицина для тих же бездомних, для людей з хронічними болями, приміром, для паралізованої бабці. Ми теж маємо подібні хоспіси, але рівень польських закладів значно вищий. Інколи польські лікарі чергують в хоспісах безплатно.

– Українських лікарів у Польщі поважають як кваліфікованих фахівців?

– За рівнем знань наші медики точно не поступаються польським колегам, тільки ми і вони працюємо у різних умовах. Їхня лікарня – це хороший готель із сучасним обладнанням, а за нічне чергування лікарі отримують двісті євро. Зарплата в середньому складає дві тисячі євро. Медики з України могли би успішно працювати у Польщі. На жаль, українські дипломи у Європі не нострифіковані. Тому, хто вирішить податися працювати до наших сусідів, треба буде ще рік довчатися, опанувати польську мову та скласти лікарський екзамен.

– Які лікарські професії найбільше ціняться у Польщі?

– Великий попит має сімейний лікар, який спеціалізується на первинних хворобах. Польські лікарі, особливо реаніматологи, пристойно заробляють у Великобританії. Приміром, один лікар з Білостока у вихідні літає чергувати до Лондона. Квитки на дешевий авіарейс вартують всього п’ятдесят євро, а заробить він тисячу євро! Єдина вимога до тих, хто прагне підзаробити на Туманному Альбіоні, – знання англійської мови.

– На які хвороби найчастіше скаржаться поляки?

– На такі самі, як і жителі решти країн світу. Переважно це серцево-судинні та онкологічні захворювання. Мусимо визнати, що поляки краще харчуються, не мають таких сильних стресів, як українці.

– Як вважаєте, нам потрібно змінити медичну систему?

– Так, в Україні потрібно зробити страхову медицину, але ми розуміємо, що для цього потрібна потужна економіка. Щоби страхова медицина працювала сама на себе і на хворого, треба, аби кожний сплачував із зарплати якийсь відсоток. Також дехто різко заявляє: «Потрібно міняти лікарів!». Ні, не лікарів – треба змінити всю систему.

Андрій СОКОЛОВСЬКИЙ

Джерело: Сім’я і Дім
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Буковина: на Вижниччині ...
Наступна новина: За ініціативи Управління ...

КОМЕНТАРІ