Львівський громадський діяч Петро Франко святкує 80-річчя

Львівський громадський діяч Петро Франко святкує 80-річчя

05.07.14 09:52 0 1082
4 липня, свій 80-річний ювілей святкує голова Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих, дослідник, письменник, редактор, громадський і політичний діяч Петро Франко.

Він народився 1934 року в с. Глиниці Яворівського району Львівської області, українець, позапартійний.

За участь у національно-визвольній боротьбі 1949 року 15-річним юнаком був ув’язнений і засуджений на п’ять років особливих концентраційних таборів. Ув’язнення відбував у Мордовських особливих концтаборах.

Петро Франко є сеньйором «Пласту», членом фонду із спорудження пам’ятника Степану Бандері у Львові (1993 р.) та Романа Шухевича (2007 р.).

У 1992 році він обраний головою Львівського обласного товариства політичних в’язнів та репресованих. Крім того, Петро Франко – дослідник, письменник, головний редактор першого в Україні семитомного видання життєписів, споминів та нарисів учасників національно – визвольної боротьби 40-50 рр ХХ ст «У боротьбі за волю України».

Під його авторством видано 19 буклетів-нарисів, 18 видів почесних відзнак та нагрудних значків, присвячених видатним державним, церковним, політичним, військовим діячам, письменникам, науковцям 1993-2013 рр та чотири поштові конверти до ювілейних історичних дат (1993-2007 рр)

За його ініціативи виготовлено та встановлено художньо-меморіальні таблиці Ю. Липі, Р. Сушку, П. Франку, патріарху Йосипу Сліпому, головнокомандуючому УПА Р. Шухевичу, засновнику УВО-ОУН, полковнику Євгену Коновальцю, митрополиту Андрею Шептицькому. Петро Франко – ініціатор перейменування багатьох вулиць Львова.

Громадський діяч нагороджений Орденом Свободи, Орденами «За заслуги» І, ІІ і ІІІ ст.

Як зазначає прес-служба Львівської облради, голова ЛОР Петро Колодій привітав Петра Франка з ювілеєм.

«Відданістю національній ідеї, безкомпромісністю, непохитністю переконань, невтомною працею на благо України, діловитістю й організованістю, людяністю та чуйністю Ви здобули заслужений авторитет серед громадськості нашої області, національно-патріотичних кіл України. І ми складаємо слова глибокої поваги до Вашої особи.

Прожиті Вами роки можуть слугувати прикладом жертовного служіння своєму народові, своїй землі, нашій матері-Україні», – йдеться у привітанні.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Тернополі перелік ...

КОМЕНТАРІ