На Волині обговорили виявлення туберкульозу

На Волині обговорили виявлення туберкульозу

05.07.14 09:23 0 1100
Під час обласної клінічної конференції «Виявлення туберкульозу закладами загальносоматичної мережі» профільні лікарі обговорили актуальні проблеми діагностики туберкульозу.

Доктор медичних наук, головний позаштатний спеціаліст з фтизіатрії управління охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Валецький впевнений, що в Україні загрозливо низький рівень обізнаності лікарів у виявленні туберкульозу - особливо позалегеневих локалізацій хвороби. Поінформованість медичних працівників щодо ознак ранніх стадій туберкульозу – запорука своєчасного та успішного лікування.

Лікарі стурбовані високим відсотком виявлення занедбаних форм туберкульозу різної локалізації, а також значною захворюваність на туберкульоз серед самих медичних працівників. Про алгоритм дії лікаря загальної практики сімейної медицини при постановці діагнозу присутнім розповів кандидат медичних наук, обласний позаштатний спеціаліст з пульмонології управління охорони здоров’я облдержадміністрації, генеральний директор обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання Олег Яковенко.

Він розповів учасникам про функціональні обов’язки лікарів центрів первинної медико-санітарної допомоги відповідно до наказу МОЗ України від 21.12.2012р. №1091 щодо виявлення хворих з підозрою на туберкульоз в лікувальних закладах первинної медичної допомоги. Олег Яковенко поставив акцент на обов’язкових обстеженнях та використанні нормативної медичної документації у повсякденній роботі.

Нагадаємо, що термін дії «Програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2012 – 2016 роках в області» було нещодавно продовжено. Проте є ряд завдань Програми, які не виконуються. Олег Яковенко звернув увагу учасників конференції на те, що досі не вдається знижувати показник захворювання та смертності на 1% щороку разом з частотою переривання лікування на 10%, а також запобігати поширенню мультирезистентного туберкульозу та утримувати кількість виявлених випадків захворювання серед осіб, що вперше захворіли, до 50%.

Довідка:

Загальна кількість хворих на туберкульоз у світі досягає 50-60 млн. Щорічно в світі захворюють на туберкульоз 7-10 млн. чоловік (1,1 млн. становлять ВІЛ-асоційовані, а 450 тис. – це хворі на мультирезистентний туберкульоз).

За критеріями ВООЗ Європа відповідно до показника захворюваності на туберкульоз розділена на 3 регіони: країни з низьким рівнем показника (до 10 випадків на 100 тис. населення), країни з середнім рівнем показника (від 10 до 30 випадків на 100 тис. населення) та країни з високим рівнем показника (більше 30 випадків на 100 тис. населення).

Щороку у світі помирає від туберкульозу біля 1 млн. осіб.

В 2013 році в Україні діагностовано 30819 нових випадків туберкульозу, щоденно реєструється біля 90 нових хворих. На Волині – 700 нових випадків захворювання щороку. Минулого року на Волині зафіксовано ріст захворюваності на туберкульоз на 30%, ріст смертності - на 10%.

Щогодини в Україні з`являється 4 хворих на туберкульоз і помирає 1 людина.

Прес-служба МОЗ України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ