Володимир Харчук обговорив з консультантом Програми розвитку ООН в Україні ситуацію щодо внутрішньо переселених громадян

Володимир Харчук обговорив з консультантом Програми розвитку ООН в Україні ситуацію щодо внутрішньо переселених громадян

05.07.14 12:57 0 1222
Найбільш нагальною проблемою внутрішньо переселених громадян на Львівщині є відсутність тимчасової реєстрації місця проживання. Адже за таких умов переселенці не можуть розблокувати свої карткові рахунки, а відтак не мають засобів для існування.

Про це йшлося 4 липня, під час зустрічі заступника голови Львівської облдержадміністрації Володимира Харчука з консультантом Програми розвитку ООН в Україні Володимиром Притулою.

«Ми надаємо тимчасове житло, але реєструвати у себе переселенців ніхто не хоче. Зрештою, це юридичне питання й потребує детального вивчення», – зазначила заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксана Яковець.

Також вона повідомила, що в департаменті вже напрацьовано механізм вирішення питання щодо тимчасової реєстрації місця проживання переселенців зі східних та південних областей України, однак така процедура потребує юридичної підстави та регулювання.

Зокрема, усі переселенці будуть занесені в базу Центру обліку бездомних громадян і їм буде видаватись довідка про тимчасову реєстрацію зі статусом внутрішньо переміщеної особи. Важливо, що у паспорті не буде жодних відміток. Тимчасова реєстрація буде надаватись на півроку.

Водночас Володимир Харчук наголосив, що необхідно провести засідання Регіонального штабу із координації роботи з переселеннями щодо документообігу переселенців у Львівській області, аби врахувати думку усіх представників.

Також під час зустрічі зазначалось, що уже спостерігається внутрішня міграція переселенців в середині області: «Термін, на який мешканці Львівщини поселяли у себе переселенців з Криму та Сходу, в багатьох випадках закінчився, й тепер нам необхідно шукати для них нове житло», – зазначила Оксана Яковець.

З таким проханням й звернулись до представника ООН – відпрацювати механізм часткової оплати орендованого житла для внутрішньо переміщених громадян.

За інформацією департаменту соціального захисту, матеріальне забезпечення, оздоровлення, лікування та виплата соціальної допомоги переселенцям надається у повному обсязі. Однак все ще залишається проблема із працевлаштуванням.

«Більшість переселенців – це люди працездатного віку, які зрештою й активно декларують своє бажання працевлаштуватись. Частково цю проблему можна було б вирішити, якби була можливість внутрішньо переміщених осіб поселяти в містах області», – зауважила Оксана Яковець.

Також вже надійшли кошти ООН для виплати разової адресної допомоги внутрішньо переміщеним громадянам. Йдеться про перший транш розміром 1 млн. грн. Таку допомогу отримають багатодітні сім’ї, одинокі мами, студенти, які не отримують стипендії тощо.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: Путін привітав Обаму ...

КОМЕНТАРІ