На Тернопіллі медіа –форум. День перший.

На Тернопіллі медіа –форум. День перший.

05.07.14 12:15 0 1210
Триває прес-тур для учасників медіа форуму «Тернопільщина туристична – очима журналістів». У його рамках журналісти зі всієї України мають нагоду оглянути кращі туристичні куточки Тернопільщини.

3 липня, учасники заходу відвідали Бережани. Тут відбулася оглядова екскурсія старовинним центром. Адже місто відоме своїми численними архітектурними пам'ятками, збереженими у первісному вигляді. Серед найвизначніших — замок, Троїцький собор, Вірменська церква та інші.

Варто зазначити, що Бережани внесені до списку історичних міст і селищ 1-ої категорії цінності України, а 2001 р. місту надано статус Державного історико-архітектурного заповідника. Також з Бережанами пов'язані долі багатьох визначних діячів культури, науки, медицини, політики України і Польщі. У Бережанах ці люди або народилися, або вчилися, або працювали, або гостювали, або друкувалися: Маркіян Шашкевич, Іван Франко, Богдан та Левко Лепкі, М. Яцків, С. Твердохліб, Андрій Чайковський, Осип Маковей, Соломія Крушельницька та багато інших

Другим місцем відвідин учасників медіа-форуму стало урочище Монастирок у с. Лісники Бережанського району.

Перша згадка про монастир (і про самі Лісники) належить до 1320 року. Відомо, що у 1640 році монастир був спалений татарами. З XVII століття монастир належав василіанам. А останні служби відбулися тут у 1941 році. Дерев’яна церква XVII ст. була спалена у 1980 році. Зараз на її місці збудована нова невеличка капличка. А ще тут є джерело із цілющою водою (допомагає при хворобах очей). Над нею також зведена капличка із скульптурою Божої Матері. Поруч є також невеличкий цвинтар із березовими хрестами. Це могили січових стрільців. Природа тут чудова, дуже пишна зелень, високі стрункі дерева, а також мальовниче озеро.

Але все ж таки головною принадою урочища Монастирок є так званий Чортів Камінь – пісковик висотою п’ять метрів. На ньому видовбано Розп’яття. Кажуть, що його автором є головнокомандувач польської армії, маршал Едвард Ридз (Сміглий), який народився у Бережанах у 1886 році. А інші джерела кажуть, що Розп’яття відомо ще з XVIIІ ст. За радянських часів Розп’яття намагалися знищити, навіть забетонували його, адже Монастирок – це відоме здавна місце прощ, куди завжди прагнуло багато людей (бували тут Іван Франко, Андрій Чайківський, Богдан Лепкий, Соломія Крушельницька тощо). У 2003 році барельєф був відтворений.

Також учасники завітали у садибу Мирона та Оксани Постоланів «У мальвах», яка розташована у селі Жукові, що за 6 км від Бережан. Село багате цікавою історією та традиціями, історичними пам’ятками. Тут – чарівні краєвиди, ліси та ставки. Є музей родини Лепких, місця недавніх археологічних розкопок. Мирон та Оксана Постолани вже вісім років займаються зеленим туризмом.

Назву садиби шукали тривалий час. Хотіли, щоб вона якось натякала на малювання. Адже Мирон Данилович захоплюється живописом, зібрав чималу колекцію картин української тематики. Квітка мальва не лише здавна асоціюється з подвір’ям українців, вона різнобарвна і, на думку Постоланів, співзвучна зі словом «малювати”.

Подружжя розповідає, перше з їжі, що замовляють подорожні, то вареники та борщ. Пані Оксана сама куховарить, а тому старається подати до столу різні українські наїдки. Та поряд з тим вивчає рецепти інших національних кухонь.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ