На Хмельниччині рятувальники закликають до безпечного святкування Івана Купала

На Хмельниччині рятувальники закликають до безпечного святкування Івана Купала

06.07.14 12:48 0 1206
Свято Івана Купала в 2014 році припадає на ніч із неділі на понеділок. Древнє язичницьке свято Івана Купала на честь сонця відзначають у день літнього сонцестояння, але в православній традиції (за старим стилем) він припадає на 6–7 липня. Цього дня поблизу водоймищ відбудеться скупчення великої кількості людей, адже Іванів день заповнений обрядами, пов’язаними з водою, вогнем і травами: багаття, вінки, купання.

Купатися в Іванів день – звичай всенародний, але в деяких областях селяни вважали таке купання небезпечним, тому що в цей день іменинник – сам водяний, який терпіти не може, коли в його царство лізуть люди, і мстить їм тим, що топить усякого необережного. Тому, щоб уникнути небезпек Головне управління ДСНС України у Хмельницькій області нагадує:

- відпочивайте тільки в безпечних для купання, спеціально обладнаних для цього місцях.

- не пірнайте в незнайомих місцях;

- ніколи не подавайте сигналів що свідчать те що ви тонете, якщо це не відповідає дійсності, оскільки це може ввести в оману людей у справжніх критичних ситуаціях;

- відчувши втому, не треба панікувати, навпаки, слід прагнути якнайшвидше добратися до берега;

- не ризикуйте запливати далеко, тому що можна не розрахувати своїх сил;

- не заходьте у воду у стані алкогольного сп’яніння;

- потрапивши у вир, потрібно набрати якнайбільше повітря в легені, зануриться у воду і зробивши сильний ривок убік за течією, спливти на поверхню;

- ЗАПАМЯТАЙТЕ: КУПАННЯ, ПЛАВАННЯ І АЛКОГОЛЬ НЕ СУМІСНІ!!!

Обов'язково в ніч на Івана Купала розпалюється велике багаття, через яке стрибають поодинці або в парі. Купальське вогнище, згідно з переказами, має велику міфічну силу. Через нього стрибають всі, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення. Та залишене без нагляду багаття за наявності вітру та легкозаймистих матеріалів за лічені хвилини може перерости у неконтрольовану пожежу.

Пам'ятайте! Погано загашене вогнище протягом 3-5 днів приховує в собі небезпеку. Будьте уважними та обережними з вогнем, дотримуйтесь правил пожежної безпеки!

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Івано-Франківський міський ...

КОМЕНТАРІ