На Волині бракує ягід?

На Волині бракує ягід?

06.07.14 12:12 0 1200
Одразу дев'ятьох жителів села Щитинська Воля Ратнівського району затримали прикордонники Республіки Білорусь.Пише журналіст газети Волинь-Нова Катерина Зубчук.

З цього приводу ми насамперед порозмовляли телефоном із позаштатним автором «Волині-нової» Миколою Денисюком, який живе у згаданому селі. Він добре знає місцевість, зокрема ті ліси, що донедавна були волинськими, а тепер вважаються прикордонням, і може пояснити, що породило проблему.

— Старші жителі нашого села, — говорить Микола Степанович, — ще пам’ятають, як садили ліс поблизу Щитинської Волі. Зрозуміло, їм важко звикнути, що по «їхньому» лісу проходить кордон, що кращі ягідники опинилися на території Білорусі. От вони і йдуть до них…

Одне слово, у пошуках заробітку («картопля й морква вимокли, тож треба якось викручуватись») селяни нерідко порушують кордон, що і сталося 28 червня. За словами Миколи Денисюка, двох затриманих старших пенсіонерок білоруські військові відпустили наступного дня, а решту тримали три доби. У паспортах усім поставили штамп про депортацію із забороною на в'їзд на строк від одного до п’яти років, залежно від того, як поводилися порушники. Якщо втікали від вартових кордону — заборона збільшувалася на довший термін.

Через кілька днів білоруські прикордонники знову затримали двох жителів Щитинської Волі. Але літо у розпалі, ягідний сезон триває, тож таких випадків може трапитися ще чимало. Про те, як попередити інциденти у прикордонні, ми розмовляли з начальником прес-служби Луцького прикордонного загону Олегом Личковським.

— Насамперед, скажіть, чи позначений на місцевості кордон?

— Звичайно. За 50—100 метрів від нього встановлені інформаційно–попереджувальні знаки на зразок «Увага — кордон!» чи «Прохід заборонено!». Їх не можна не бачити. Хоча місцеві жителі і так добре знають, де закінчується Україна та починається Білорусь. Однак не звертають на це уваги.

— Бо ж кортить дістатися до кращих ягідників…

— І нехай збирають ягоди чи гриби на території Білорусі — ніхто не боронить. Але для перетину кордону є офіційні пункти пропуску. У Ратнівському районі, наприклад, діють три відділення прикордонної служби: «Самари», «Тур» — місцевого значення, «Доманове» — міжнародного.

— Якщо ж уже так сталося, що люди, збираючи ягоди, порушили прикордонний режим, яке покарання на них чекає?

— Адміністративна відповідальність згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачає штраф від 119 до 170 гривень, якщо йдеться про порушення прикордонного режиму. 1700—3400 гривень доведеться сплатити, коли людина незаконно перетнула кордон. Хоча може бути й арешт на 15 діб. Ще більші суми штрафів — 3400— 8500 гривень — покарання тим, хто незаконно перетнув кордон повторно чи групою.

— Пане Олеже, як ви вважаєте, волиняни — законослухняні люди?

— М’яко кажучи, не дуже. За домовленістю з білоруською стороною наші колеги повідомляють нам про затримання українців, ми їм — про громадян Білорусі. На жаль, такі випадки не поодинокі. Тому з 1 липня по 31 серпня тривають профілактичні заходи, спрямовані на попередження порушень законодавства з прикордонних питань. Це і роз’яснювальна робота, і оновлення наочної інформації, зокрема, вздовж лінії кордону. Сподіваюся, профілактиці посприяє і ця публікація.

Джерело: Сім’я і Дім
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Йосиф Ситник: ...

КОМЕНТАРІ