Григорій Пустовіт: Тендерні процедури не повинні ускладнювати життя людей

Григорій Пустовіт: Тендерні процедури не повинні ускладнювати життя людей

08.07.14 08:10 0 1080
У луцьких аптеках вже тиждень відсутні деякі види інсуліну. Це можеспричинити погіршення стану здоров’я більш як 300 жителів обласного центру. Про це повідомили під час особистого прийому громадян у голови облдержадміністрації Григорія Пустовіта. Близько десятка хворих на цукровий діабет стурбовані відсутністю ліків. За їх словами, така ситуація повторюється з року в рік.

Ситуацію роз'яснили фахівці галузі. За словами головного ендокринолога Луцька Тетяни Редзій, в обласному центрі проживає 6075 хворих на цукровий діабет, які щоденно повинні приймати ліки. Однак через блокування тендерних процедур, вони цього не можуть зробити, адже медпрепарати відсутні. « ситуація критична і якщо її не вирішити найближчим часом, хворі матимуть серйозні проблеми. Відсутність інсуліну може призвести до смерті», - зазначила лікар.

Заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Іван Грицюк також поінформований про цю проблему. За його словами, від початку року вже двічі оголошували тендерні процедури на закупівлю інсуліну, однак щоразу підводять постачальники ліків. Фірми просто в останній момент відмовляються брати участь в тендерах, мотивуючи це малим об’ємом необхідним медпрепаратів.

Він також роз’яснив, що «на закупівлю інсуліну Волині передбачено понад 10 мільйонів гривень. Перший раз тендер зірвався через оформлення документації, другий мав відбутися 2-го липня. Однак ми отримали скаргу від фірми виробника біотехнологій, що наша пропозиція не задовільняє бажані для них об’єм закупівель. Після цього ми одразу звернулися в Антимонопольний комітет, де пояснили - місяць будуть її розглядати».

За словами Івана Грицюка, щоб врятувати хворих, в управлінні охорони здоров’я ОДА вирішили виділити 1,9 млн грн на закупівлю інсуліну в роздрібних аптечних мережах Луцька. Цю суму коштів повинні затвердити обласні депутати на найближчій сесії обласної ради, після чого хворі отримають необхідні медпрепарати. До слова, вона відбудеться 11 липня.

З огляду на ситуацію та для уникнення подібних проблем у майбутньому, голова облдержадміністрації Григорій Пустовіт вирішив клопотати перед Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком щодо притягнення до відповідальності фірм-постачальників інсуліну, які турбуються лише про власні прибутки, забуваючи про життєву необхідність препарату.

«Подібні дії, які створюють постачальники є злочинними. Через затримку чи відміну тендерних процедур у інсулінозалежних людей виникають серйозні проблеми зі здоров’ям, можуть бути невідворотні наслідки. Ми не маємо права цим нехтувати. Тендерні процедури не повинні ускладнювати життя людей. Дії фірми – злочинні і про це не можна змовчати!", - підкреслив голова облдержадміністрації.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ