На Житомирщині вшанували світлу пам'ять героїв останнього бою УПА

На Житомирщині вшанували світлу пам'ять героїв останнього бою УПА

08.07.14 12:02 0 668
У селі Сушки, що в Коростенському районі, 6 липня 2014 року відбувся мітинг на честь загиблих повстанців УПА. Так останній бій бійців УПА на Житомирщині відбувся 8 липня 1955 року саме в с. Сушки по вулиці Рудня. У 2002 році в селі було встановлено пам'ятний знак на честь загиблих повстанців-сотників Романа (Володимира Кудрі) та Лиса (Олександра Усача).

На урочистий мітинг на честь загиблих повстанців УПА прибули делегації з різних районів, громадські активісти, представники влади та ЗМІ, щоб вшанувати світлу пам’ять тих, хто поклав своє життя за свободу України.

Радник голови облдержадміністрації з гуманітарних питань Святослав Васильчук провів коротенький екскурс в історію для присутніх на заході та розповів про останній бій вояків УПА та його героїв.

«Шановні земляки, ми зібралися на цьому святому місці, щоб вшанувати пам'ять тих, хто віддав життя за незалежність та волю нашої держави. Ще 11 років після війни саме тут діяла боївка УПА, а також боївки були в Андрушівському, Ємільчинському та Радомишльському районах. Вояки УПА мали підтримку місцевого населення та 11 років боролися за свідомість та волю українців», - зазначив Святослав Васильчук

У селі Сушки пам’ятний знак на честь загиблих повстанців УПА встановлено на місці хати жительки села Марії Яценко, в якій підпільники знайшли прихисток. Саме тут відбувся останній бій, в якому загинули герої Роман та Лис, остання лоївка вояків УПА на Житомирщині.

Голова Коростенської райдержадміністрації Володимир Боровков наголосив, що цей день має стати днем вшанування геройських вчинків зо волю України, на таких прикладах нашої історії ми повинні виховувати підростаюче покоління, розказувати їм правду про ті страшні події.

Сушківський сільський голова Людмила Максимчук повідомила, що у школі планується створити музей про історію села, адже Сушкам цьогоріч - вже 513 років. У музеї будуть висвітлюватися різні періоди в історії становлення та розвитку Сушок, а також й про діяльність бійців УПА на Житомирщині.

Довідково: у січні 1945 році сотенний УПА Роман (Володимир Кудря) прибув у Житомирську область. Він очолив націоналістичне підпілля в північних районах Київщини та Житомирщини. Це, зокрема, Повстанська сотня «Романа» (Володимира Кудрі), яка мала підтримку місцевого люду, добре орієнтувалась на місцевості та дотримувалась суворої конспірації.

Останній бій бійців УПА на Житомирщині відбувся 8 липня 1955року по вулиці Рудня у селі Сушки Коростенського району. Розпочавшись вночі, бій тривав майже 10 годин. Кілька сотень КДБістів оточили західну околицю села і через динаміки зажадали від повстанців здатися. Бійці не виконували їх вимог, тому КДБісти підпалили хату Марії Яценко, з якої відстрілювалися Роман та Лис. Вояки УПА вискочили з хатини та кинулися в різні боки з метою відволікти увагу супротивників. Але село було оточене щільним кільцем, Романа та Лиса застрелили.

Боївка сотенного Романа загинула останньою. Лише після її ліквідації силові структури та компартійні органи влади змогли прозвітувати перед вищим керівництвом про припинення діяльності оунівського підпілля на Житомирщині.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ми не віддамо Донбас. І ...
Наступна новина: Раніше судимого ...

КОМЕНТАРІ