Операція "Мак-2014" на Тернопільщині у розпалі: міліціонери знищили понад 24 тисячі рослин маку та три сотні конопель

Операція "Мак-2014" на Тернопільщині у розпалі: міліціонери знищили понад 24 тисячі рослин маку та три сотні конопель

08.07.14 08:36 0 1094
Ні чималі суми штрафів, ні кримінальна відповідальність не стримують людей від культивування нарковмісних рослин. Більшість з тих, на чиїх присадибних ділянках міліціонери виявляють незаконні посіви, виправдовуються, мовляв, вирощують мак лише для власних потреб.

Як повідомив начальник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків обласної міліції Володимир Строїч, за час проведення профілактичної операції «Мак-2014», яка триває уже трохи більше місяця, на території області задокументовано вісімдесят фактів незаконного посіву нарковмісних рослин. Найбільше незаконних посівів виявлено в Чортківському, Збаразькому і Теребовлянському районах. Загалом за період проведення операції знищено понад 24 тисячі рослин маку та три сотні конопель.

Допоки найбільший незаконний посів було виявлено на Шумщині. При перерахунку було встановлено, що жителі одного із сіл району виплекали в себе на городі більше семи тисяч рослин снодійного маку. Чимале насадження помітили працівники сектору дільничних інспекторів міліції під час подворового обходу. Аби яскраві квіти не кидалися у вічі, господарі обсадили грядку кукурудзою. Не зважаючи на такі заходи безпеки, відповідальності їм не уникнути. Даний факт внесено в Єдиний реєстр досудового розслідування за правовою кваліфікацією статті 310 Кримінального кодексу України. Примітно, що члени цієї родини раніше уже притягувалися до адмінвідповідальності за вирощування маку.

В Заліщицькому районі на господарстві пенсіонерки міліціонери виявили грядку із майже півтора тисячами рослин маку. Як зізналася старенька, на думці не мала нічого лихого, мовляв, макове насіння хотіла використати у власних потребах.

Більше п’яти тисяч рослин маку виростили на городі поміж грядками подружжя із Збаразького району. Вони також, добре відаючи про відповідальність за подібне, намагалися приховати посів. Як пізніше зізнався господар, щоранку, допоки односельчани ще спали, він їздив на присадибну ділянку, аби зірвати квіти маку. Таким чином чоловік перестраховувався, щоб квітучі рослини не можна було помітити з дороги.

Хоча, як відомо, незнання Закону не звільняє від відповідальності, не зайвим буде нагадати, що за вирощування сотні рослин снодійного маку чи десяти конопель доведеться сплатити штраф від вісімнадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У випадку, коли виявлено від ста до п`ятисот рослин маку чи конопель у кількості від десяти до п`ятдесяти рослин – господаря буде покарано штрафом від ста до п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або заарештовано на термін до шести місяців, або покарано обмеженням волі на строк до трьох років. За незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості п`ятисот і більше рослин чи конопель у кількості п`ятдесят і більше рослин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

СЗГ УМВС України

в Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівщина: 8 липня понад ...
Наступна новина: Волинь: за втручання ...

КОМЕНТАРІ