У Львові на двох зупинках оселилися книги

У Львові на двох зупинках оселилися книги

09.07.14 10:22 0 677
У Львові на двох зупинках громадського транспорту – «Русалка Дністрова» та навпроти пам’ятника Королю Данилу – вже з’явились книжкові шафи для обміну книгами за системою буккросинг. Відтак, львів’ян та гостей міста закликають давати своїм книгам нове життя й читати, читати, читати.

У рамках конкурсу молодіжних проектів Lviv Young Project спільнота «Літературні Манелі» започаткувала проект, завдяки якому на зупинках громадського транспорту Львова встановлюють книжкові шафи. Проект передбачає систему буккросингу – рух із обміну книгами. Наразі такі шафи вже з’явились на двох зупинках у центрі міста.

«Цьогоріч у програмі стажування для молоді проектний менеджмент був одним із найцікавіших завдань. Активні студенти сміливо реалізовують свої проекти. Один із них – це проект буккросингу команди «Літературні Манелі». Це студентська ініціатива, яку підтримали громадські активісти. Вони зібрали кошти на виготовлення двох книжкових шаф», – зазначила куратор програми стажування у ЛМР «Перший кар’єрний крок» Марта Завербна.

«Зараз у людей залишається мало часу на книги, а оскільки громадський транспорт у Львові з одного кінця міста в інший забирає багато часу, ми вирішили поєднати це. Це дозволить більше читати та економити час, – розповіла координатор проекту «Літературні манелі» Анжеліка Підхомна. – Важливо, аби книга жила. У кожного вдома на полиці є прочитані книги, які припадають пилом. Вони уже не виконують своєї місії. Тому люди можуть обмінюватись ними завдяки таким шафам: приносити свої та брати інші».

З її слів, кожна така шафа вміщує понад 100 книг. Обмежень щодо асортименту немає. На зупинці «Русалка Дністрова», скажімо, є багато художньої літератури, зокрема, книги Марії Матіос, «Кобзар» Тараса Шевченка, також тут є книги з економіки, «Азбука юного джентльмена», наприклад.

«Якихось обмежень щодо книг немає, це абсолютно різна література: від шкільних підручників, довідників до книг різними мовами», – додала Анжеліка Підхомна.

Зі слів організаторів проекту, бажаючі принести свої книги можуть залишати їх на останній поличці шафи, оскільки кожну книгу реєструють і наклеюють наліпку для ідентифікації. Книжкові шафи працюють на довірі – люди приносять книги, ставлять, беруть. Але для того, аби її відкрити, потрібно знати спеціальний код. Його можна дізнатися у соцмережах на сторінках спільноти «Літературні Манелі», на сайті буккросингу.

Книги просять не затримувати понад два тижні.

Анжеліка Підхомна зауважила, що у багатьох містах Європи на зупинках або в парках облаштовані аналогічні книжкові полиці: «В Україні поки немає нічого подібного. Якщо львів’янам сподобається ця ідея, то розвиватимемо цей проект надалі, аби в кожному районі міста була така полиця. Але бачимо, що активний обмін уже пішов: з тих книг, які ми принесли тиждень тому, немає жодної. Також багато людей уже залишили на поличках свої книги».

Для старту ж буккросингу у Львові книги збирали у кількох кафе, також допомогли з виданнями, зокрема, «Видавництво Старого Лева», газета «День». Загалом за два місяці зібрали до 300 книг. Активно залишали свої книги й туристи.

«Ми очікували, що книжкові шафи можуть помалювати, тому вирішили зробити це самі. Зараз шукаємо художників, які б яскраво та позитивно розмалювати їх, щоб шафи було помітно здалеку», – додала координатор проекту «Літературні манелі».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Перевезення товарів ...
Наступна новина: У Львові у Самбірському ...

КОМЕНТАРІ