Микола Романюк: «Завдання влади – зробити все, аби лучани жили краще»

Микола Романюк: «Завдання влади – зробити все, аби лучани жили краще»

09.07.14 13:43 0 1103
На сьогоднішній оперативній нараді начальник управління фінансів та бюджету Лілія Єлова поінформувала про виконання дохідної частини бюджету міста за результатами І півріччя 2014 року.

Вона повідомила, що по загальному фонду без субвенцій надійшло 237,0 млн грн при плані 237,8 млн грн. Виконання становить 99,7 %. Недоотримано 0,8 млн грн.

Бюджет міста по доходах виконано майже на 92 % – при плані 494,9 млн грн надійшло 453,2 млн грн, недоотримано 41,7 млн грн.

Основними бюджетоутворюючими платежами загального фонду є податок на доходи фізичних осіб. За перше півріччя від його збору надійшло 127,1 млн грн. Однак, є недовиконання по цьому показнику.

Крім того, до міського бюджету надійшло 20,1 млн грн плати за землю, 1 млн грн – плата за оренду комунального майна, 1,3 млн грн – плата за розміщення об’єктів носіїв зовнішньої реклами.

Лілія Єлова повідомила, що до загального фонду бюджету міста надійшло субвенцій 146,1 млн грн, що менше запланованих показників на 30,9 млн грн.

До спеціального фонду отримано з державного бюджету субвенцію на будівництво, реконструкцію та ремонт доріг в сумі 8,7 млн грн, недоотримано 0,2 млн грн.

До бюджету розвитку надійшло 21,3 млн грн, що становить 105,7 % до річних призначень, з них єдиного податку – 19,1 млн грн (89,7 % всіх надходжень бюджету).

Бюджет міста по видатках виконано на 90,1 %, в т.ч. по видатках загального фонду (без субвенцій) на 92,7 відсотка – при плані 289,1 млн грн профінансовано 267,9 млн грн.

Лілія Єлова зазначила, що на захищені статті спрямовано 249,1 млн грн. Зокрема, управлінню освіти виділено 165,3 млн грн, 59,8 млн грн – закладам охорони здоров'я, на утримання комунального господарства міста – 5,1 млн грн.

Начальник управління фінансів та бюджету повідомила, що у літній період завжди складна ситуація з коштами, адже педагогічні працівники йдуть у відпустку і необхідно виплатити їм матеріальну допомогу на оздоровлення та відпускні. За її словами, міська влада була змушена зробити короткострокові запозичення на ці цілі.

За енергоносії було сплачено у першому півріччі 24 млн грн. Заборгованість становить 1 млн грн. Однак, вона зауважила, що станом на 1 січня 2014 року заборгованість була близько 5 млн грн.

На жаль, за словами Єлової, фонду оплати праці для працівників бюджетної сфери до кінця року не вистачає. Бракує близько восьми мільйонів гривень. Вона зазначила, що збільшився розмір індексації заробітної плати. При плануванні бюджету цей показник закладався нижчий.

Щодо виконання бюджету міста за підсумками першого півріччя перед присутніми виступив і в.о. начальника Луцької об’єднаної державної податкової інспекції Віктор Дячук. Він зауважив, що основною статтею наповнення бюджету Луцька є податок з доходів фізичних осіб. За його словами, за цим показником є недовиконання. Основними причинами цього є зменшення виробництва, скорочення кількості працівників.

Значною проблемою є наявність заборгованості із заробітної плати. Станом на 1 липня підприємства боргували своїм працівникам 2,8 млн грн. Серед найбільших боржників - Луцьке підприємство електротранспорту, «Каскад-Транспорт», «Руфусів» тощо.

Крім того, частина підприємств платить заробітну плату своїм працівникам нижчу, ніж встановлений державою мінімально гарантований рівень.

Віктор Дячук повідомив, що ведеться активна робота з керівниками таких підприємств і організацій.

Зупинився Дячук і на проблемах з оплатою за користування земельними ділянками.

Міський голова Микола Романюк наголосив, що усі структурні підрозділи міської ради мають активніше працювати над наповненням бюджету. За його словами, осторонь цього питання не повинні бути й територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади, адже це - спільна справа усіх.

Він зауважив, що, на жаль, держава часто не виконує взяті на себе зобов’язання, а це має зробити міська влада. Коштів на все не вистачає, необхідно брати позики на проведення розрахунків з освітянами, медиками тощо. Так далі не повинно бути. Територіальній громаді нині залишається лише близько 20 % коштів.

«Зараз активно обговорюється питання децентралізації влади та передачі органам місцевого самоврядування повноважень. Після проведення реформи територіальним громадам буде легше вирішувати свої проблеми та завдання», - переконаний міський голова.

Микола Романюк зауважив, що часто наші підприємці ухиляються від сплати податків. «У нас всі звикли ганити владу та протестувати, однак, самі забувають виконувати свої обов’язки. А сплата податків – це обов’язок кожного, адже за ці кошти будуються садки, виплачується заробітна плата вчителям та медикам», - наголосив він.

Міський голова також повідомив, що підприємство «Руфусів» боргує заробітну плату працівникам. Його керівники влаштовували акції протесту з вимогою виплатити кошти за надані послуги. Міська влада заплатила їм 1,6 млн грн, а вони ще й досі не розрахувалися з людьми.

Наголосив Микола Романюк і на виконані Програми соціально-економічного розвитку. За його словами, завдання міської влади робити все, аби лучанам створювати комфортніші умови проживання.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ