Оперуповноважений кримінальної міліції у справах дітей Волині Юрій Кузьмук: "Ми повинні допомагати дітям робити правильний вибір"

Оперуповноважений кримінальної міліції у справах дітей Волині Юрій Кузьмук: "Ми повинні допомагати дітям робити правильний вибір"

09.07.14 11:43 0 755
Таким є професійне кредо майора міліції, котрий 11 років віддав роботі з підлітками.

Часто роботу підрозділів кримінальної міліції у справах дітей недооцінюють. Однак ті люди, котрі зверталися до них за допомогою, точно знають, наскільки важливою є діяльність «дитячих» міліціонерів.

Юрій Кузьмук народився у Старовижівському районі, що на Волині. Зважаючи на те, що батьки були вчителями, юнак після закінчення дев’ятирічки, вирішив продовжити їх справу, тож, не вагаючись, вступив у Володимир-Волинське педагогічне училище. А після служби в армії вирішив здобути вищу освіту, тож став студентом тоді педагогічного факультету Волинської державного університету імені Лесі Українки.

Коли закінчив виш, Юрій одразу пішов навчати дітей, до того ж – наймолодших, адже був дипломованим учителем початкових класів. Нині, пригадуючи ті часи, розповідає:

– Робота мені подобалася, було цікаво і водночас важко, адже школярики вимагали «повної бойової готовності»: на будь-які їхні запитання, незалежно від теми, чекали миттєвої і вичерпної відповіді. Та й усвідомлення того, що повинен закласти фундамент для їх подальшого навчання, додавала відповідальності.

Але у 2001 році життя проклало для молодого спеціаліста нову стежину. У зв’язку зі зміною місце проживання Юрій Кузьмук вирішив служити в органах внутрішніх справ Волині. Пройшовши відповідний навчальний курс, працював дільничним інспектором міліції, а вже через півтора року посада знайшла його – і молодий правоохоронець став… дитячим міліціонером.

Нині Юрій Кузьмук – майор міліції, старший оперуповноважений сектору кримінальної міліції у справах дітей Ковельського МВ УМВС України у Волинській області.

За 11 років роботи у цьому підрозділі чого тільки довелося пережити. Та найстрашніше, коли отримують звістку про зникнення неповнолітніх (підрозділ кримінальної міліції у справах дітей займається не лише профілактичною роботою, а й розшуком дітей):

– У таких випадках на ноги піднімають усі служби, задіюють також лісівників, рятувальників, військовослужбовців… Пригадую випадок, коли у чергову частину надійшло повідомлення про зникнення п’ятикласниці. Її пошуки не дали миттєвого результату, а згодом тіло дівчинки знайшли поблизу зупинки громадського транспорту у лісосмузі. З’ясувалося, що вкоротила віку дитині… співмешканка її батька. Ви знаєте: цього не забуду ніколи…

Майор міліції, котрий виховує двох діток – 11-ти та 6-ти років, запевняє, що насамперед за виховання і становлення підлітків як особистостей відповідають батьки і родина загалом, і лише після цього іде школа, профільні служби правоохоронних та інших державних органів.

– Акцент у своїй роботі ставимо, звісно, на профілактичну роботу, – зауважує Юрій Кузьмук. – А відтак проводимо бесіди, розмови, інтерактивні бесіди, демонструємо фільми на правову тематику, відшукуємо інші форми співпраці, щоби дітям було цікаво засвоювати запропонований матеріал.

Та, незважаючи на це, у поле зору правоохоронців школярі потрапляють за скоєння як адміністративних, так і кримінальних правопорушень. Найчастіше це – вживання слабо- та алкогольних напоїв, тютюнопаління, дрібне хуліганство, що ж до злочинів, то найчастіше скоюють крадіжки, шахрайства, незаконні заволодіння транспортними засобами:

– Якщо підліток вперше вчиняє адміністративне правопорушення, намагаємося впливати на нього словом, коли ж ситуація повторюється – складаємо адмінпротоколи на його батьків. Вважаю, що адміністративний протокол – це теж свого роду профілактика, яка примушує задуматися і зробити відповідні, а – головне – правильні висновки. У випадку з кримінальними правопорушеннями – інша: незаконні дії мають бути покарані, тож на за такі вчинки обов’язково наступає кримінальна відповідальність.

При цьому міліціонер відзначив, що найчастіше у поле зору правоохоронці потрапляють діти з неблагополучних сімей, ті, котрі обділені увагою і опікою. Часто на злочинний шлях їх штовхає бажання бути такими ж, як їх заможні ровесники.

– Тут важко переоцінити роль батьків, але коли діти залишаються, так би мовити, наодинці із собою, ми беремо на себе цю відповідальність. Усі ж знають: чужих дітей не буває… Будучи батьком двох дітей, намагаюся прищеплювати їм найкращі людські риси: бути доброзичливими, співчутливими, чесними і справедливими, – розповідає майор міліції.

Зважаючи на функціональні обов’язки, всі працівники кримінальної міліції у справах дітей повинні бути психологами, адже підлітки – найвразливіша категорія, це період у житті, коли дитина формується як особистість. А тому до кожного необхідно шукати індивідуальний підхід.

– Від того, що ми їм дамо і чого навчимо, залежить, як би пафосно це не звучало, їхня доля, адже один необдуманий вчинок може поставити хрест на їхній мрії або ж професії. А тому допомагати робити їм правильний вибір – наш безпосередній обов’язок, – підсумовує Юрій Кузьмук.

СЗГ УМВС України

у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Хмельницькому ...
Наступна новина: Сидір Кізін зустрівся ...

КОМЕНТАРІ