Рішення суду: Газета "Експрес" зобов'язана спростувати брехню, поширену про лідера ВО "Свобода"

Рішення суду: Газета "Експрес" зобов'язана спростувати брехню, поширену про лідера ВО "Свобода"

09.07.14 14:21 0 1160
Франківський районний суд Львова задовольнив позов Олега Тягнибока до товариства з обмеженою відповідальністю "Експрес мультимедіа груп" про захист честі, гідності та ділової репутації. Суд визнав такою, що не відповідає дійсності й порушує права і свободи, ганьбить честь, гідність і ділову репутацію лідера "Свободи" інформацію, оприлюднену в статті "Гроші Тягнибока-4. Угода з дияволом", надруковану в газеті "Експрес" від 24.10.2013 року (№117).

Згідно з рішенням суду, газета "Експрес" у місячний термін повинна спростувати брехливу інформацію, що міститься в таких фрагментах статті "Гроші Тягнибока-4. Угода з дияволом":

"Керівник "Свободи" мав прямий фінансовий зиск від шахрайських операцій"; "Жертвами спільного моторошного бізнесу родини Тягнибока та доктора Новицького стали тисячі безневинних людей"; "Міжнародний шахрай доктор Новицький і… його бізнес-партнер Олег Тягнибок"; "Головний партнер доктора Новицького в Україні людина на теж широко відома, публічна. Чи не щодня його прізвище з'являється у новинах, на телебаченні, радіо, у пресі. Щоправда, через характер його основної діяльності важко відразу зрозуміти, що поєднує цю людину з доктором Новицьким. А проте зв'язок це глибокий, давній, ґрунтований на тісних емоційних та фінансових засадах. Прізвище цієї людини Олег Тягнибок"; "Родина Тягнибоків та Новицький бізнес-партнери уже впродовж майже двох десятиліть. Якщо називати речі своїми іменами, то їхній бізнес обман важкохворих людей, що перебувають у відчаї. Їхні долі у цьому страхітливому бізнесі чітко поділені. Їхні ролі у цьому бізнесі чітко визначені. І їхня мета теж абсолютно зрозуміла гроші, нажива за всяку ціну, у тому числі й ціною людського життя"; "Спільника родини Тягнибоків заарештовано. Тягнибок далі рекламує доктора Новицького та його препарат…Препарат, що як це вже відомо сіє смерть".

Своїм рішенням суд зобов'язує ТОВ "Експрес мультимедіа груп" спростувати недостовірну інформацію про Олега Тягнибока у спосіб, найбільш близький до способу її поширення, шляхом публікації резолютивної частини судового рішення на тій самій шпальті газети "Експрес" і тим самим шрифтом, що і спростоване повідомлення протягом 1 місяця з дня набрання рішенням суду законної сили.

Як зазначає один із представників Олега Тягнибока в суді Руслан Валько, впродовж розгляду справи відбулося 5 судових засідань і за цей час жоден із представників відповідача на засідання не з'явився.

"Ніхто із представників "Експреса" на суд жодного разу не з'явився, попри те що вони були поінформовані про час і місце проведення засідань. Вони навіть не надіслали жодних заяв щодо участі в засіданні. Тож суд розглядав справу за відсутності осіб, що не з'явилися, на підставі наявних у матеріялах справи доказів та ухвалив заочне рішення. Відповідач не подав апеляційну скаргу у встановлений законом термін, очевидно, усвідомлюючи безнадійність такого кроку. Фактично "Експрес" по-суті визнав справедливість рішення суду і правоту позивача.

На ділі позиція відповідача, який не з'являється на суд і не дає свідчень з приводу публікації ним фактів, які шкодять репутації людей, свідчить: увесь той бруд висмоктано з пальця і він не має за собою жодних підстав. Ясно, що всі оті несусвітні наклепи покликані підірвати довіру громадян до націоналістів і за цією димовою завісою приховати темні справи самих замовників брудної кампанії. Сподіваємося, що надалі видання "Експрес" не буде брати на себе непривабливу роль інформаційного зливного бачка", – підсумовує Руслан Валько.

Нагадаємо, 8 листопада 2013 року Олег Тягнибок подав до суду на "Експрес" із вимогою спростувати брехливу інформацію, поширену зазначеним виданням (http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/043940/). Загалом "Експрес" ще з початку 2013 року розвернув дезінформаційну кампанію проти націоналістичного об'єднання: ледь не в кожному номері з'являлися пасквілі на "Свободу", покликані завдати шкоди репутації політсили та особисто її лідера. ВО "Свобода" фактично щоразу спростовувала брехливі інсинуації "Експреса". Але стаття "Гроші Тягнибока-4. Угода з дияволом" (ілюстрована фотографіями могил рідних і близьких Олега Тягнибока!) за своїм цинізмом перейшла будь-які межі не тільки цивілізованих стандартів журналістики, але й елементарної людської моралі. Тому юристі "Свободи" змушені були звернутися до суду.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Хмельниччина: громадськість ...

КОМЕНТАРІ