У Рівненській області власна уважність та обережність - допоможуть громадянам вберегтися від шахраїв

У Рівненській області власна уважність та обережність - допоможуть громадянам вберегтися від шахраїв

09.07.14 12:19 0 1310
Незважаючи на всі попередження населення, шахрайство набирає обертів. Зловмисники обирають різноманітні форми обману і їх жертвами може стати будь-яка людина.

на гачок шахраїв все більше потрапляють користувачі всесвітньої мережі Інтернет, а також абоненти мобільного та стаціонарного зв’язку. Проте, трапляються і випадки коли зловмисники видають себе за працівників пенсійного фонду, житлово-експлуатаційних організацій чи інших соціальних служб.

Як свідчить статистика в обласному центрі з початку 2014 року зареєстровано 422 злочини вчинені шляхом обману чи зловживання довірою громадян, з них 42 - Інтернет шахрайства, 4 - телефонні. Лише протягом червня місяця зареєстровано 85 випадків злочинів пов’язаних з шахрайськими діями.

— Причиною візиту сторонньої особи до помешкання може бути, наприклад, заміна грошових купюр на купюри нового зразка, перевірка показників лічильників електроенергії, води, газу, — говорить начальник Рівненського МВ УМВС України в Рівненській області Руслан Мельник. — При цьому злочинець має змогу добре роздивитися помешкання і по можливості прихопити щось з собою або просто видурити гроші.

Зростаючий обсяг обігу товарів в глобальній мережі Інтернет об’єктивно приваблює злочинців. Сприяють шахраям «недосвідченість» споживачів онлайн-послуг та значно занижена вартість товару в порівнянні з ринковою.

Схеми заволодіння коштами громадян урізноманітнюються, проте, методи маскування злочинної діяльності в Інтернеті вирізняють декілька способів шахрайства в Інтернеті: під виглядом реалізації неіснуючих товарів, або шляхом створення різних проектів, в яких обіг коштів здійснюється через рахунки учасників.

Відомий спосіб шахрайства — телефонні дзвінки, коли серед ночі телефонують невідомі, представляються працівниками силових структур та повідомляють, що ваша дитина чи родич потрапили у ДТП або в міліцію. Для того, щоб вирішити це питання, потрібно негайно винести людині певну суму грошей. Як правило, перелякані співрозмовники виконують вимоги невідомого.

Аби запобігти таким неприємностям ні в якому разі не довіряйте незнайомцям, тим більше, якщо Вам пропонують провести сумнівні операції з грошовими коштами. Не розмовляйте та не запрошуйте до помешкання осіб, що пропонують Вам поворожити, зняти порчу, попросіть надати будь-які документи, навіть у тих людей, які представляються соціальними або медичними працівниками.

— Хочеться вкотре застерегти населення нашого міста від таких неприємних ситуацій, в першу чергу завжди керуйтесь здоровим глуздом, якщо Ви підозрюєте, що Вас намагаються ошукати — негайно звертайтесь до нас за цілодобовим телефоном 102, — зазначив начальник Рівненського МВ УМВС України в Рівненській області Руслан Мельник. — Та при можливості старайтеся запам’ятати зовнішність кривдника. Адже чим більше інформації ми отримаємо від Вас, тим більша ймовірність того, що особу зловмисника буде встановлено.

Надія ЮРЧУК,

Рівненський МВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: У Чернігові «вишивають» ...
Наступна новина: Львівщина: на Сокальщині ...

КОМЕНТАРІ