Закарпаття: на Мукачівщині міліціонер міг стріляти на ураження, проте здійснив постріли вгору

Закарпаття: на Мукачівщині міліціонер міг стріляти на ураження, проте здійснив постріли вгору

10.07.14 15:48 0 1133
Факт нанесення правоохоронцеві тілесних ушкоджень під час виконанням ним службових обов’язків зареєстрували у Мукачівському міськвідділі міліції. За фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 345 КК України (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу).

Вночі, до чергової частини Мукачівського міськвідділу міліції надійшло повідомлення від інспектора роти патрульної служби, що під час несення служби по охороні громадського порядку у складі трьох співробітників міліції, на маршруті патрулювання в селі Великі Лучки, до них під’їхав автомобіль марки “Мерседес Спрінтер”, звідки з салону вийшли семеро чоловіків. Під час розмови з міліціонерами патрульної служби чоловіки були агресивні, лаялися, висловлювали різного роду погрози.

Врешті на зауваження одного з правоохоронців пасажири «Мерседесу» відреагували агресивно й накинулись з кулаками на працівників міліції. Ці люди також почали нищити й службовий автомобіль.

У відповідності до ст.15-1 Закону України «Про міліцію» Працівник міліції має право оголити вогнепальну зброю і привести її у готовність, якщо вважає, що в обстановці, яка склалася, можуть виникнути підстави для її застосування. При затриманні злочинців чи правопорушників або осіб, яких працівник міліції запідозрив у скоєнні злочинів чи правопорушень, а також при перевірці документів у підозрілих осіб, працівник міліції може привести у готовність вогнепальну зброю, що є попередженням про можливість її застосування.

Спроба особи, яку затримує працівник міліції із вогнепальною зброєю в руках, наблизитись до нього, скоротивши при цьому визначену ним відстань, чи доторкнутись до зброї, дають працівникові міліції право застосувати вогнепальну зброю.

Саме тому, використовуючи своє законне право для припинення протиправних дій з боку групи осіб працівник міліції здійснив два постріли з табельної вогнепальної зброї в повітря. Постріли в гору «витверезили» нападників - вони миттєво сіли в «Мерседес» та зникли з місця події в невідомому напрямку.

Внаслідок даної сутички один з правоохоронців отримав тілесні ушкодження та наразі перебуває у неврологічному відділенні Мукачівської ЦРЛ.

На місце події негайно прибув керівник УМВС в Закарпатській області Сергій Шаранич та його заступники, а також слідчо-оперативна група міськвідділу міліції. В ході проведення оперативно-розшукових заходів розшуковиками міськвідділу міліції встановлено громадян, які підозрюються у скоєні даного правопорушення.

Відомості про дану подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за вказаним фактом вже розпочато кримінальне провадження за фактом насильства щодо працівників правоохоронних органів під час виконання ними службових обов”язків відповідно до ч.2 ст. 345 Кримінального кодексу України. За такі дії нападникам загрожує відповідальність у вигляді, як обмеження волі на строк до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк. Триває досудове розслідування.

Нагадуємо також, що Стаття 15. Закону України «Про міліцію» також дає право застосовувати зброю працівнику міліції на ураження в наступних випадках:

Працівники міліції як крайній захід мають право застосовувати вогнепальну зброю у таких випадках:

1) для захисту громадян від нападу, що загрожує їх життю і здоров’ю, а також звільнення заложників;

2) для відбиття нападу на працівника міліції або членів його сім’ї, якщо їх життю або здоров’ю загрожує небезпека;

3) для відбиття нападу на охоронювані об’єкти, конвої, жилі приміщення громадян, приміщення державних і громадських підприємств, установ і організацій, а також звільнення їх у разі захоплення;

4) для затримання особи, яку застали при вчиненні тяжкого злочину і яка намагається втекти;

5) для затримання особи, яка чинить збройний опір, намагається втекти з-під варти, а також озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожує життю і здоров’ю працівника міліції;

6) для зупинки транспортного засобу шляхом його пошкодження, якщо водій своїми діями створює загрозу життю чи здоров’ю громадян або працівника міліції.

Забороняється застосовувати і використовувати вогнепальну зброю при значному скупченні людей, якщо від цього можуть постраждати сторонні особи.

СЗГ УМВС України в Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільська область: ...
Наступна новина: За втручання прокуратури ...

КОМЕНТАРІ