Презентували проект реконструкції системи централізованого теплопостачання у м. Луцьку

Презентували проект реконструкції системи централізованого теплопостачання у м. Луцьку

10.07.14 19:00 0 1107
Луцька міська рада, ДКП «Луцьктепло» уже близько двох з половиною років ведуть перемовини з Європейським банком реконструкції і розвитку щодо отримання кредитних та грантових коштів на модернізацію системи теплопостачання міста. За цей час пророблено багато роботи, проведено безліч зустрічей, нарад, консультацій.

ж відбулася презентація проекту реконструкції системи централізованого теплопостачання у м. Луцьку для депутатів міської ради та громадськості. Участь у заході взяли міський голова Микола Романюк та його заступники Лариса Соколовська та Тарас Яковлев, представники незалежної інжинірингової компанії «Рамболь» та Європейського банку реконструкції та розвитку.

Розпочинаючи зустріч, міський голова Микола Романюк зазначив, що відбувається визначна подія. «Буде презентовано результати більш, ніж двох років інтенсивної та складної роботи. Проект модернізації системи теплопостачання у місті Луцьку продемонструють для депутатів та громадськості. Також він буде опублікований у засобах масової інформації, аби усі лучани мали змогу ознайомитися з ним», – наголосив він.

За його словами, впровадження проекту дасть хороший ефект у питаннях енергозбереження. «В першу чергу, цей проект робиться для лучан. У 200 будинках будуть встановлені індивідуальні теплові пункти, які дадуть змогу регулювати рівень подачі теплоносія у будинку, будуть лічильники. Це дасть економію людям в оплаті за тепло», – сказав Микола Романюк.

Міський голова додав, що система теплопостачання давно потребує модернізації. Багато котлів застарілі, приберуть підвальні котельні, замінять тепломережі частково.

Потому міський голова Микола Романюк надав слово консультантам компанії «Рамболь» Андрію Левконюку та Андрію Зінченку, які більш детально розповіли про технічні аспекти проекту модернізації системи теплопостачання міста.

Зокрема, передбачається встановлення індивідуальних теплових пунктів у житлових будинках. Загалом, це буде зроблено приблизно у двохсот луцьких багатоповерхівках. Крім того, будуть встановлюватися теплові лічильники. Це дозволить зменшати вартість послуги з теплопостачання для мешканців цих будинків та самостійно регулювати подачу теплоносія.

Передбачено проектом і ліквідація підвальних котелень та підключення будинків до загальної тепломережі. При цьому буде необхідно прокласти додаткову мережу. Однак, будуть вивільнені додаткові приміщення, які місто зможе використати на власний розсуд.

Проводитиметься й заміна застарілих котлів, реконструкція котелень та центральних теплових пунктів.

Також у рамках проекту передбачено провести заміну теплових мереж.

Крім того, у котельні в мікрорайоні ЛПЗ буде встановлено котел на альтернативному паливі потужністю 2,5 МВт. Для його функціонування можна буде використовувати деревину, палети тощо.

Встановлять й системи моніторингу та диспетчеризації, які аналізуватимуть роботу систем теплопостачання міста, оброблятимуть дані тощо.

Андрій Левконюк зауважив, що в результаті реалізації проекту модернізації системи теплопостачання у Луцька вдасться економити приблизно 13 мільйонів метрів кубічних газу. При нинішніх цінах це - значні кошти. Крім того, буде зменшення споживання води та електроенергії.

Крім того, за його словами, відбудеться зменшення витрат на ремонт обладнання та мереж, адже вони будуть модернізовані.

Він наголосив, що термін окупності становить сім років.

Окрім фінансового аспекту є й соціальний та екологічний. Андрій Левконюк зауважив, що зменшиться рівень викидів в атмосферу, знизиться вартість послуг для громадян та покращення якості послуг.

Представник Європейського банку реконструкцій і розвитку Ігор Князєв повідомив, кредит становитиме 10 мільйонів євро та 4 мільйони євро - це грантові кошти. Проте, з цих 10 мільйонів: 7 мільйонів - це кошти ЄБРР, а три - з Фонду Чистих Технологій.

За його словами, термін кредитування становить 13 років. При цьому, 3 роки – це пільговий період, коли підприємство «Луцьктепло» виплачуватиме лише відсотки за користування кредитом без погашення тіла кредиту.

Ігор Князєв зауважив, що кредитні кошти повертатимуться за рахунок економії від впроваджених заходів з модернізації.

Крім того, він повідомив, що буде надано консультантів, які допомагатимуть в оформленні усієї документації та реалізації проекту.

Також Ігор Князяв повідомив, що у ІІІ кварталі цього року буде схвалено проект та кредитну угоду Радою Директорів ЄБРР. Крім того, проект кредитної угоди має затвердити й депутатський корпус Луцької міської ради.

Потому відбудеться підписання самого кредитного договору.

Реалізацію проекту модернізації системи теплопостачання у м. Луцьку розпочнуть у 2015 році. Усі передбачені ним заходи планують втілити у життя за три роки.

Після представлення проекту у присутніх виникло ряд запитань та уточнень. Зокрема, їх озвучили депутати міської ради Юрій Вега, Роман Бондарук, Рустам Дячук, Юрій Корольчук, Андрій Козюра, Петро Савчук, Анатолій Пархом’юк, Олександр Плісецький, громадський активіст Петро Гоцалюк.

На завершення зустрічі міський голова Микола Романюк подякував представникам ЄБРР, компанії «Рамболь», ДКП «Луцьктепло» за проведену роботу.

Він зауважив, що умови, на яких наше підприємство отримає кредит, є дуже вигідними. За його словами, в процесі роботи було детально вивчено усі аспекти функціонування систем теплопостачання Луцька.

Микола Романюк зауважив, що зреалізувавши проект, вдасться значно покращити якість надання послуг з теплопостачання та зекономити кошти. Він наголосив, міська влада працює на те, щоб створити комфортні умови для проживання лучан.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ