У Львові створена робоча група щодо Музею історії медицини Галичини

У Львові створена робоча група щодо Музею історії медицини Галичини

11.07.14 13:34 0 1064
Українське лікарське товариство на сесії Львівської міської ради виступило з проханням вжити заходів, спрямованих на збереження будинку на вул. Кармелюка, 3, який є у власності територіальної громади міста, а також передати його для функціонування Музею історії медицини Галичини імені Мар’яна Панчишина.

Про це повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

«Ми просимо допомогти захистити нам права і законні інтереси лікарської громади міста від спроби привласнити меморіальний будинок пам’яті місцевого значення, в якому розташований Музей історії медицини Галичини імені Мар’яна Панчишина. Він був ректором Українського таємного університету, головою Українського лікарського товариства, міністром здоров’я уряду Стецька, особистим лікарем Митрополита Шептицького. Даний будинок розташований на вул. Кармелюка, 3 і перебуває у власності територіальної громади м. Львова, є в користуванні Українського лікарського товариства у Львові. Будинок споруджений у 1925 році. Після смерті Мар’яна Панчишина у жовтні 1943 року у цьому будинку деякий час проживали його діти і дружина. Однак, через наближення до Львова радянських військ, родина Панчишина повинна була передчасно залишити місто Львів. Згідно з чинним законодавством на той час, будинок повинен був перейти у власність держави. Однак, цього не сталося. Внаслідок діяльності підставних осіб, які використовували у корисних цілях сестру Мар’яна Панчишина Михайлину, в листопаді 1948 року вони оформили на неї право спадщини на цей будинок. Невдовзі відчужили будинок на користь третіх осіб – сім’ю професора Глухенького. Тимофій Глухенький на той час був ректором медичного інституту у Львові. Професор у 1957 році з сім’єю переїхав на постійне місце проживання до Києва, де його забезпечили житлом. Згідно з тодішнім радянським законодавством, цей будинок перейшов у власність міста.

Впродовж майже 50 років колишні власники будинку не мали ніяких претензій на це майно. У 2009 році дочка проф. Глухенького звернулася до суду з відповідним позовом до Львівської міської ради. Більше того, відбулося 3 судових засідання, на яких було прийнято рішення на користь громади м. Львова. Проте, на останньому засіданні Личаківський районний суд прийняв рішення у цій справі про визнання власності на будинковолодіння та земельну ділянку на користь фізичної особи – пані Глухенької. На є загроза припинення функціонування музейного комплексу історії медицини Галичини. Тому Українське лікарське товариство звертається до вас з проханням вжити заходів, які спрямовані на збереження будинку на вул. Кармелюка, 3 у власності територіальної громади міста та забезпечення Українського лікарського товариства у Львові правом користування цим майновим комплексом для функціонування Музею історії медицини Галичини імені Мар’яна Панчишина», – звернувся заступник голови Українського лікарського товариства у Львові Орест Тушницький.

« я підпишу розпорядження про створення робочої групи. Головою робочої групи буде в. о. заступника міського голови з гуманітарних питань Олег Березюк. Пропоную включити в робочу групу начальника юридичного управління ЛМР Гелену Пайонкевич, начальника управління комунальної власності Інну Свистун, начальника управління охорони здоров’я Володимира Зуба, начальника управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин ЛМР Михайла Бокала. Також я пропоную, щоби до групи увійшли представники Українського лікарського товариства, представники Львівського національного медичного університету імені Д. Галицького, представники депутатського корпусу – голова депутатської комісії по майну, голова депутатської комісії по законності і голова депутатської комісії по медицині. Завтра у другій половині дня відбудеться перше засідання комісії. Ми вас підтримуємо і не дамо тим людям захопити це приміщення», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: в області ...
Наступна новина: Попередження про град, ...

КОМЕНТАРІ