Люди готові виконувати неприємну роботу, лише б не бути на самоті, – вчені

Люди готові виконувати неприємну роботу, лише б не бути на самоті, – вчені

11.07.14 15:11 0 1074
Психологи з Гарварду та Університету Вірджинії провели серію експериментів і з’ясували, що люди готові виконувати будь-які дії, навіть якщо їхнім результатом буде удар струмом, ніж сидіти у порожній кімнаті й нічого не робити.

Про це йдеться у журналі Science.

Науковці залишали учасників дослідження у порожній кімнаті від 6 до 15 хвилин без мобільних телефонів і матеріалів для читання та листування. Їм пропонували розважати себе самостійно, лише за допомогою власних думок. У перших дослідах брали участь студенти коледжів, багато з яких зізналися, що цей «розумовий» період був не дуже приємним і їм було важко зосередитися. Ті ж результати показала й інша група «піддослідних» (віком від 18 до 77 років). Вони зазначали, що жодного задоволення від цього досвіду не отримали, а також скаржилися на те, що відчувають проблеми з концентрацією, хоча ніщо у приміщенні не відволікало їхньої уваги.

Особливо це стосувалося чоловіків: не готовими сидіти виявилися 67% чоловіків і 25% жінок.

Додатковий експеримент показав ще цікавіший результат. Цього разу перед науковцями була мета з’ясувати, чому люди віддадуть перевагу – повній відсутності якогось заняття і зовнішніх подразників чи наявності неприємної діяльності. Результати показали, що багато вибирали другий варіант.

Учасникам запропонували ті ж обставини, що й у попередньому дослідженні, але з додатковим вибором – помірним ударом струму при натисканні певної кнопки. Більшість учасників принаймні один раз вдарили себе струмом під час експерименту.

Таким чином, психологи переконалися, що багатьом людям настільки неприємно залишатися наодинці з собою, що вони робитимуть, що завгодно, навіть якщо це завдаватиме їм фізичного болю. Зараз вчені намагаються зрозуміти причини цього феномену.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопіль готується до ...
Наступна новина: У Львові постраждав один із ...

КОМЕНТАРІ