У Львові відбудеться мистецька акція на підтримку костелу, де були шедеври Пінзеля

У Львові відбудеться мистецька акція на підтримку костелу, де були шедеври Пінзеля

11.07.14 12:50 0 1071
У неділю, 13 липня, у Музеї народної архітектури та побуту у Львові відбудеться мистецька акція «На межі тисячоліть», метою якої є привернути увагу до пам’ятки архітектури – костелу Усіх Святих у с. Годовиця.

Про це повідомляє кореспондент .

«На межі тисячоліть» у Шевченківському гаю відбудеться уже вдруге. Минулоріч організатори заходу мали на меті привернути увагу до Підгорецького замку. Цьогоріч захід присвячений пам’ятці архітектури ХVII ст. – костелу Усіх святих с. Годовиця, що за 15 км від Львова. Саме для нього великий Іоан Георг Пінзель зробив скульптури, які минулого року експонували у Луврі.

Під час прес-конференції 9 липня директор «Народного дому» с. Годовиця Оксана Петрів розповіла, що костел у жалюгідному стані: майже немає даху, на одній із стін велика тріщина, всередині споруди ростуть дерева, а фрески руйнують дощі.

«Після Другої світової війни костел ще діяв десять років, але радянська влада його закрила. Там облаштували склад. У той час на території школи був піонерський табір. Діти, які там відпочивали, почали знищувати костел. Вони розбивали шибки. Руйнувати храм продовжили деякі місцеві жителі. Попри це у 70-х рр. минулого століття будівлю почали реставрувати. Однак після пожежі у костелі припинили усі роботи, і від поступово занепадав», – розповіла Оксана Петрів.

Вона додала, що у 90-х рр. була друга спроба відновлення костелу. За це взялася місцева громада. Люди хотіли відреставрувати храм, аби там знову відбувалися богослужіння, однак «ця ідея з часом відпала, а громада збудувала невелику греко-католицьку церкву».

Аби привернути увагу до проблеми пам’ятки архітектури, у Шевченківському гаю організовують мистецьку акцію. Протягом неділі відвідувачі матимуть змогу взяти участь у різноманітних майстер-класах з декоративно-прикладного мистецтва, ремісництва, скуштувати страви, приготовані за давніми українськими рецептами, та послухати концерт. На сцені виступатимуть гурти Kozak System, Rock-H, співаки Тарас Курчик та гість із Донецька учасник проекту «Голос країни» Ігор Петров. Спеціальним гостем з Польщі буде гурт Тaraka, який виконав пісню «Подай руку Україні».

«Наші гості з Польщі заспівали пісню «Подай руку Україні». Саме її у підтримку України під час революції Гідності одночасно транслювали по всій Польщі усі ЗМІ – і радіо, і телебачення», – зазначив один із організаторів «На межі тисячоліть» депутат обласної ради Тарас Курчик.

Він додав, під час заходу волонтери роздаватимуть флаєри з інформацією про костел. Крім того, ведучі зі сцени розповідатимуть про храм. Програма мистецької акції:

12.00 – Відкриття території народних промислів. Козацька кузня. Мистецький ярмарок, майстер-класи. Козацький куліш та українська кухня.

15:00 – Урочисте відкриття заходу на Співочому полі. Літературно-мистецька програма «Муза мого краю». У програмі виступи естрадних колективів та виконавців: Етно-гурт «МОРЕЛІ», танцювальний колектив «Леліс», Заслужений артист України Володимир Кудовба та інші. Літературні читання та співана поезія.

21.40 – Завершення заходу

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Житомирщина: 11 дітей з ...

КОМЕНТАРІ