Львівська міськрада вимагає не допустити привласнення будівлі музею історії медицини Галичини

Львівська міськрада вимагає не допустити привласнення будівлі музею історії медицини Галичини

11.07.14 13:06 0 1055
Львівська міська рада наполягатиме, аби Міністерство охорони здоров'я України, Генеральна прокуратура та органи суддівського контролю вжили всіх заходів, аби зберегти у власності територіяльної громади Львова будинок Українського лікарського товариства, що на вул. Кармелюка, 3. Відповідне звернення 10 липня 2014 року на пленарному засіданні Львівської міської ради зачитав депутат Львівської міської ради свободівець Андрій Рікота.

У тексті звернення, зокрема, зазначено:

"Будинок № 3 на вул. Кармелюка у Львові був побудований за кошти професора Мар'яна Панчишина 1925 року. Після смерти Мар'яна Панчишина у жовтні 1943 року в цьому будинку ще деякий час залишалися проживати дружина та діти професора. Однак у зв'язку з приходом 1944 року до Львова совєцької влади з метою уникнення політичних репресій сім'я професора Мар'яна Панчишина була змушена завчасно залишити родинний будинок та іммігрувати за кордон. У зв'язку з імміграцією спадкоємців власника будинку, відповідно до вимог чинного на той час совєцького законодавства, будинок мав перейти у власність держави. Однак цього не сталося внаслідок дій зацікавлених осіб, які, використовуючи в корисливих цілях сестру Мар'яна Панчишина Михайлину Панчишин, в листопаді 1948 року оформили на неї право спадщини на цей будинок і невдовзі відчужили від її імени будинок на користь третіх осіб – сім'ї професора Тимофія Глухенького. Невдовзі ця сім'я переїхала та відчужила будинок у державну власність.

Упродовж майже 50 років сім'я Глухеньких не мала будь-яких майнових вимог на вказаний вище будинок. Лише 2009 року дочка професора Т.Глухенького, звернулася до суду з відповідним позовом до Львівської міської ради. 11 червня 2014 року Личаківський районний суд Львова ухвалив рішення за зустрічним позовом Г.Глухенької у справі № 2/463/613/14 про визнання права власності на будинковолодіння та земельну ділянку на вул. Кармалюка, 3 у Львові, яким частково задовольнив цей позов та визнав за цією фізичною особою право власності на відповідне майно.

На є реальна загроза припинення функціювання унікального музейного комплексу історії медицини Галичини та фактичної приватизації приміщень пам'ятки архітектури місцевого значення. Вимагаємо здійснити дисциплінарне провадження щодо головуючої у справі № 2/463/613/14 судді Личаківського районного суду м. Львова Г.Шеремети, а також вжити заходів для збереження будинку по вул. Кармелюка, 3 у Львові у власності територіяльної громади міста та забезпечити Українському лікарському товариству користування цим майновим комплексом для розміщення там музею історії медицини Галичини ім. Мар'яна Панчишина".

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ