Міністерство соціальної політики України попереджає про можливість виникнення випадків торгівлі людьми на території нашої держави та за кордоном

Міністерство соціальної політики України попереджає про можливість виникнення випадків торгівлі людьми на території нашої держави та за кордоном

12.07.14 12:01 0 1260
Міністерство соціальної політики України попереджає про можливість виникнення випадків торгівлі людьми на території нашої держави та за кордоном. Відомство наголошує: з огляду на те, що нині відбувається хвиля внутрішньої міграції громадян, які переселяються з окупованої території та районів ведення антитерористичної операції в інші регіони України, існує ризик збільшення випадків вищезазначеної злочинної діяльності.

Багато переселенців нині проживають на теренах Волинської області. Відтак, з метою попередження випадків торгівлі людьми, інформуємо, що відповідальним за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми є Департамент соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації, контактний тел. 72 92 34, директор Мишковець Світлана Євтихівна.

В області діють організації, що надають допомогу особам, які постраждали від торгівлі людьми. Це, зокрема:

1. Волинський центр соціально-психологічної допомоги, директор - Мишко Наталія Юріївна, м. Луцьк, вул. Декабристів, 23, (0332) 784 809.

2. Громадська організація «Волинські перспективи», керівник - Пахом’юк Ніна Володимирівна, м. Луцьк, вул. Вороніхіна, 8, (0332) 727 198.

3. Громадська організація «Велес», керівник - Вальчук Віктор Юрійович, м. Луцьк, вул. Героїв УПА, 69, (095) 523 37 53.

Чинним українським законодавством також визначено Порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Згідно з ним, особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, подає за місцем перебування до місцевої держадміністрації заяву про встановлення статусу.

Посадова особа проводить протягом трьох робочих днів з дати подання заяви співбесіду з особою, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, та заповнює опитувальний лист.

Місцева держадміністрація протягом двох робочих днів з дня завершення перевірки інформації, зазначеної в опитувальному листі, щодо її достовірності, подає до Мінсоцполітики такі документи:

1) копію заяви;

2) копію документа, що посвідчує особу, яка вважає себе постраждалою від торгівлі;

3) копію заповненого опитувального листа;

4) копію облікової картки особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми;

5) копію заяви особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, до правоохоронних органів про захист своїх прав та інтересів (у разі звернення) або копію повідомлення (заяви) посадової особи до правоохоронних органів про виявлений факт торгівлі людьми;

6) копію зауважень особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, чи законного представника дитини, яка постраждала від торгівлі людьми і розлучена із сім’єю, або недієздатної особи, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, перекладача, психолога чи педагогічного працівника та адвоката до змісту опитувального листа (у разі наявності);

7) інші документи та матеріали щодо наявності підстав для встановлення статусу (копії проїзних документів, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, довідку про перетин державного кордону, медичні висновки тощо).

Подані документи розглядаються Мінсоцполітики протягом п’яти робочих днів від дати їх реєстрації. За результатами розгляду Мінсоцполітики надсилає місцевій держадміністрації листа про встановлення статусу або відмову в його встановленні з обґрунтуванням причин такої відмови.

У разі встановлення статусу особі, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, протягом п’яти робочих днів з дня надходження листа Мінсоцполітики видається довідка про встановлення статусу.

Особа, якій встановлено статус, та яка отримала відповідну довідку, має право на отримання одноразової матеріальної допомоги у встановленому законодавством порядку.

Статус надається строком до двох років та може бути продовжений за рішенням Мінсоцполітики не більш як на один рік.

Законодавством України визначено також Порядок виплати одноразової матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми.

Відтак, матеріальна допомога виплачується особі, якій встановлено статус постраждалої від торгівлі людьми, відповідно до законодавства.

Для отримання матеріальної допомоги особа чи законний представник дитини, яка постраждала від торгівлі людьми і розлучена із сім’єю, або недієздатної особи подає органові соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) зазначеної особи такі документи: заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики; копію довідки про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми; копію документа, що посвідчує особу; копію документа, що підтверджує непрацездатність особи (у разі потреби).

Матеріальна допомога виплачується особі не пізніше одного місяця з дня її звернення до органу соціального захисту населення.

Довідково:

Законодавством передбачено, що торгівля людьми - це вербування, перевезення, передача, продаж, усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу, використання шантажу, погроз, насильства.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ірина Супрун: ...
Наступна новина: В ООН сумніваються в ...

КОМЕНТАРІ