У рамках обласної цільової програми «Волинькард» розпочалося обстеження лучан

У рамках обласної цільової програми «Волинькард» розпочалося обстеження лучан

12.07.14 14:07 0 1197
На Театральному майдані міста Луцька в рамках обласної цільової програми «Волинькард» розпочалося обстеження мешканців міста Луцька щодо наявності серцево-судинного ризику.

Начальник управління охорони здоров’я Федір Кошель розповів, що подібні обстеження лучан будуть відбуватися в усіх віддалених мікрорайонах Луцька, щоб якомога більше жителів міста змогли пройти обстеження і визначити, який у них ризик захворіти на серцево-судинні захворювання. Для цього кваліфіковані медичні працівники визначають рівень холестерину, вимірюють артеріальний тиск, окружність талії та опитують про перенесені захворювання. На даний час обстежено 190 людей, а планується охопити до 2000 осіб.

Акція проводиться Центром моніторингу обстеження населення регіональної програми запобігання та лікування серцево-судинних захворювань «Волинькард» у співпраці з КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» та медичного центру «Благомед». Завідувач обласного центру кардіоваскулярної патології і тромболізису комунального закладу «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій Ягенський розповів, що в Україні та й у світі загалом серцево-судинні захворювання мають першість серед недуг. А це спричиняє велику кількість таких важких хвороб як інсульти та інфаркти міокарда. Тільки вчасна діагностика та лікування можуть покращити ситуацію, а програма «Волинькард» – перший крок на цьому шляху.

Лікарі, які беруть участь у реалізації програми, радять громадянам контролювати свій рівень артеріального тиску. У нормі він має бути нижчий 140/90 мм.рт.ст., незалежно від віку та статі. Холестерин – основний ворог серця, адже саме він формує атеросклеротичні бляшки в судинах і призводить до інфаркту та інсульту. У здорової людини холестерин має бути нижчим ніж 5,0 ммоль/літр, при наявності захворювань серця – менше 4,0-4,5 ммоль/літр. Підвищений рівень глюкози в крові збільшує ризик розвитку інфаркту та інсульту. Норма глюкози: 3,3 – 5,5 ммоль/літр. Якщо ці показники не в нормі, варто негайно звернутися до лікаря.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Тернопільська лікарня №2 ...

КОМЕНТАРІ