Олег Панькевич: "Відновлення контролю України над окупованими територіями Кримського півострова не може вважатися "агресією проти Російської Федерації"

Олег Панькевич: "Відновлення контролю України над окупованими територіями Кримського півострова не може вважатися "агресією проти Російської Федерації"

13.07.14 15:39 0 1177
Необгрунтоване та незаконне введення збройних російських формувань на територію України наприкінці лютого 2014 року, оголошення референдуму всупереч законодавству України, проведення голосування за присутності озброєних російських військових не може відповідати жодним нормам міжнародного права. Про це 11 липня 2014 року заявив заступник Голови ВО "Свобода", заступник голови Комітету ВР з питань европейської інтеграції Олег Панькевич, коментуючи заяви міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова на зустрічі з міністром закордонних справ Італії Федерікою Могеріні стосовно України, зокрема щодо статусу Криму.

Як відомо, 9 липня під час зустрічі в Москві міністрів закордонних справ РФ Сергія Лаврова та Італії – Федеріки Могеріні російський міністр на прохання прокоментувати заяву українського колеги Павла Клімкіна щодо повернення Кримського півострова до складу України, Лавров зокрема відповів: "Здійснилася історична справедливість у повній відповідності до норм міжнародного права та на основі вільного та справедливого волевиявлення кримського народу, який у своїй переважній більшості висловився за возз'єднання з Російською Федерацією. Ми розуміємо, що в силу причин, які мали місце у минулий період, у Криму є економічні та інші інтереси громадян та організацій закордонних країн, в тому числі України. Ми готові розглядати ці питання. Є російські структури, які цим займаються – міністерства, апарат Повноважного представника Президента Російської Федерації по Криму, влади Республіки Крим та міста Севастополя. Запрошуємо усіх, хто хотів би вирішувати конкретні питання ... звертатися до цих структур...". Він також заявив: "У Вашому питанні приховується натяк на можливість якогось нападу на російську територію Республіки Крим та Севастополь. Я нікому б не радив цього робити – у нас ухвалена Доктрина національної безпеки, де дуже чітко прописані дії, які будуть здійснені у подібному випадку".

"Необгрунтоване та незаконне введення збройних російських формувань на територію України наприкінці лютого 2014 року, оголошення референдуму всупереч законодавству України, проведення голосування за присутності озброєних російських військових не може відповідати жодним нормам міжнародного права. Цю позицію було засвідчено під час березневого голосування Генеральної асамблеї ООН за резолюцію, що закликала держави, міжнародні організації та агенції не визнавати змін у статусі Криму і Севастополя, а також утриматись від дій, спрямованих на підрив територіальної цілісності України. 100 країн висловили свою підтримку резолюції, тоді як лише 11 проголосували проти.

Щодо майнових питань, то загальну вартість українських активів, захоплених Росією в Криму, оцінюють сумою близько 100 млрд. доларів. Коли йдеться про пограбування такого масштабу, то стороною для врегулювання майнових позовів мають бути не незаконно створені державою-агресором органи влади на території України, а поважні міжнародні судові інстанції.

Щодо "натяку на можливість якогось нападу на російську територію ..." та посилання на текст "Доктрини національної безпеки Російської Федерації". З огляду на те, що на сайті Ради Безпеки Російської Федерації документ з такою назвою відсутній, очевидно Сергій Лавров припустився помилки, маючи на увазі Військову доктрину РФ, пункт 22 якої дозволяє застосування ядерної зброї "... у випадку агресії проти Російської Федерації з застосуванням звичайної зброї, коли під загрозу поставлене саме існування держави".

Посилання на таку норму – серйозна погроза, та ще й з боку держави-гаранта безпеки України згідно з Будапештським меморандумом. Тож такі слова не повинні залишитись без уваги держав-гарантів безпеки України за Будапештським меморандумом, а також Ради Безпеки ООН. Адже відновлення Україною контролю над окупованими територіями Кримського півострова не може вважатись "агресією проти Російської Федерації", бо загальновизнані кордони РФ розташовані поза межами Криму", – зазначив Олег Панькевич.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Хмельницька область: ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ