У Волинській області на колегії в прокуратурі обговорили стан виконання завдань кримінального провадження й оперативно-розшукової діяльності та додержання при цьому конституційних прав громадян

У Волинській області на колегії в прокуратурі обговорили стан виконання завдань кримінального провадження й оперативно-розшукової діяльності та додержання при цьому конституційних прав громадян

15.07.14 11:20 0 1104
У прокуратурі області під головуванням прокурора Волині Анатолія Коцури відбулося розширене засідання колегії з питань виконання правоохоронними органами і прокурорами завдань кримінального провадження та оперативно-розшукової діяльності.

У засіданні колегії взяли участь начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига та його заступники, міські, районні, міжрайонні й прирівняні до них прокурори та керівники структурних підрозділів апарату прокуратури області.

- Завданням усіх правоохоронних органів є належний і своєчасний захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, - сказав, розпочинаючи засідання колегії, прокурор області. - Кожен, хто вчинив таке правопорушення, повинен бути притягнутий до відповідальності, проте жоден невинуватий не має бути обвинувачений або засуджений, жодна особа не повинна піддаватися необґрунтованому процесуальному примусу і до кожного учасника кримінального провадження має застосовуватися належна правова процедура.

Заступник прокурора області Геннадій Парфелюк у своїй доповіді зауважив, що стан виконання правоохоронними органами і прокурорами завдань кримінального провадження й оперативно-розшукової діяльності ще не повною мірою відповідає вимогам кримінального процесуального законодавства й Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність», у тому числі через випадки безпідставного обмеження та порушення конституційних прав громадян.

Про недотримання вимог закону свідчить наявність 7 незаконно притягнутих упродовж 2013-2014 років до кримінальної відповідальності осіб, стосовно яких судами ухвалені виправдувальні вироки чи кримінальні провадження закриті за реабілітуючими підставами, та осіб, щодо яких тривалий час ведеться кримінальне переслідування, оскільки кримінальні справи щодо них повернуті на додаткове розслідування.

Поза прокурорським наглядом та відомчим контролем залишалось іноді необґрунтоване проведення оперативними підрозділами правоохоронних органів оперативно-розшукових заходів технічного характеру, в результатів чого допускалися випадки безпідставного втручання в особисте життя людей.

Мали також місце в області випадки необґрунтованої відмови у реєстрації заяв і повідомлень громадян про злочини у Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

Не завжди дотримуються правоохоронцями розумні строки досудового розслідування. Причому порушення строків допускається навіть у кримінальних провадженнях про правопорушення, вчинені при очевидних обставинах та у яких встановлені особи, причетні до їх вчинення, чим порушується право потерпілого на швидке розслідування і поновлення порушених злочином інтересів.

Стається це подекуди і через неефективне здійснення процесуального керівництва розслідуванням кримінальних правопорушень.

На завершення колегії прокурор області Анатолій Коцура закликав усіх прокурорів переглянути застарілі стереотипи у прокурорському нагляді, ширше використовувати на практиці нові інститути кримінального процесуального закону, а правоохоронні органи області - вжити додаткових заходів до забезпечення якісного досудового розслідування кримінальних правопорушень, виконання завдань оперативно-розшукової діяльності та додержання при цьому конституційних прав громадян.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Волинської області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Закарпатті пройшов ...

КОМЕНТАРІ