Закарпатська область: збережемо майбутній урожай від вогню

Закарпатська область: збережемо майбутній урожай від вогню

15.07.14 12:53 0 1050
Із приходом спекотних днів у країні настав пожежонебезпечний період. Незважаючи на заходи, що вживаються рятувальниками щодо відвернення загрози пожеж, вони все ж таки продовжують завдавати населенню великих матеріальних збитків. ДСНС стурбоване тим, що особливу небезпеку вогонь становить для цьогорічного врожаю зернових. На жаль, у літні місяці вже було зафіксовано шість випадків загорання пшениці та пожнивних залишків, де стихією було знищено та пошкоджено близько 2,5 га посівів. Усі ці випадки сталися на приватних ділянках громадян.

«Збереження врожаю від пожеж – завдання не лише хліборобів і працівників ДСНС, а й усіх громадян. Загальновідомо, що в цей напружений час найменша необережність з вогнем у хлібних масивах - кинутий недопалок, іскри від сільгоспмашин, спалювання сухої рослинності поруч із зерновими посівами - можуть призвести до пожежі, перетворюючи золоте зерно на чорний попіл.

Основними причинами виникнення пожеж під час жнив є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації машин та агрегатів, випалювання стерні.

Не можна забувати й про те, що приборкати пожежу на полі, яка дуже швидко може набути значних масштабів, дуже складно. Нерідко ліквідовувати їх доводиться із залученням значних сил рятувальних підрозділів, а значить і затратами значних матеріальних засобів і людських ресурсів. Вогонь на відкритій території в безвітряну погоду може поширюватися зі швидкістю 1 метр за секунду, а у вітряну – до 10 метрів за секунду; водночас висота полум’я сягає 2-х метрів. Найнебезпечнішою є пожежа, що поширюється при сильному вітрі з різкими змінами його напрямку та швидкості. За правило, територія таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази», - коментує ситуацію заступник начальника Управління ДСНС України у Закарпатській області з державного нагляду та контролю Андрій Сікора.

Через високу температуру будь-яка необережність у місцях збирання зернових, може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій та пожеж. Тому УДСНС наголошує на необхідності суворого дотримання протипожежних правил: будьте вкрай обережними у поводженні з відкритим вогнем; не паліть та не розводьте багаття поблизу хлібних і лісових масивів; стежте за тим, щоб діти не бавилися сірниками, запальничками, смолоскипами; не полюйте в хлібних масивах та поблизу них; при відпочинку розміщуйте стоянки не ближче 100 метрів від хлібних ланів.

Рятувальники звертаються до керівників сільгосппідприємств з проханням поставитись з усією серйозністю до питань організації пожежної безпеки та слідкувати за суворим контролем, щодо заборони спалювання стерні та пожнивних залишків.

Тільки спільними зусиллями рятувальників і громадян можна створити надійний заслін від пожеж!

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ