Хмельниччина: акція

Хмельниччина: акція "Могилу прадіда врятуй від забуття" триває

16.07.14 09:03 0 1120
Нещодавно група молоді Ізяслава побувала у польському місті Олешніца за запрошенням ініціаторів та організаторів загальнопольської акції «Могилу прадіда врятуй від забуття». А зараз в місті Ізяслав перебуває група польських дітей-волонтерів, які займаються впорядкуванням старого католицького кладовища в місті Ізяслав по вулиці Незалежності. Як завжди, поруч із польськими дітьми, до прибирання території кладовища долучилася і група підлітків-волонтерів з Ізяслава. Метою акції, яка триває вже третій рік, є впорядкування старих занедбаних польських могил за межами шньої Польщі. Фінансування акції відбувається виключно за рахунок коштів, зібраних самими ж учнями шкіл Дольношльонського воєводства (Польща).

14 липня з учасниками акції зустрівся генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерек, голова районної ради Михайло Борисюк, Ізяславський міський голова Валентин Паньковський, редактор телекомпанії TVP «Вроцлав» Гражина Орловська-Сондей.

Звертаючись до учасників акції Генеральний консул Кшиштоф Свідерек наголосив, що її учасники виконують велику і почесну місію не лише із збереження історичної пам’яті, а й у встановленні дружніх відносин між народами Польщі та України. Саме тому надзвичайно важливо, щоб давні польські кладовища стали знову гарними і чистими. Також пан Свідерек наголосив: « суспільству потрібні заходи, які об’єднують. Одним із об’єднавчих елементів є збереження пам’яті про свій народ. Такі заходи, який привів нас сюди, скріплюють нашу історію і тотожність. Історія повинна нас об’єднувати, а не роз’єднувати».

Як зазначили польські волонтери, вони дуже вражені тим щирим і дружнім українським прийомом, який вони бачать вже не перший рік. Особливе занепокоєння та тривогу в їх рідних, напередодні від’їзду, викликала ситуація в Україні, проте на Ізяславщині їх зустріли як завжди радісно, гостинно і дружньо. Спілкуючись один з одним українські і польські діти налагоджують дружні відносини один з одним.

Один із учасників проекту сказав: «Наша праця іноді важка, але ми розуміємо, що вона дуже потрібна, адже ми робимо свій посильний внесок у реальну європейську інтеграцію між народами у збереженні історичної пам’яті про своїх предків».

На завершення зустрічі Ізяславський міський голова вручив польським волонтерам подяки від громади міста Ізяслав і пам’ятні подаруночки та згадку про перебування в Ізяславі.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Інформація для громадян, ...
Наступна новина: В Луцьку розповіли як ...

КОМЕНТАРІ