Блог Марциняка. Боже, як хочеться миру!

Блог Марциняка. Боже, як хочеться миру!

16.07.14 14:33 0 1282
Я думав, літа уже не буде... Не буде того лоскітливого відчуття легкості, невагомого тіла, що прагне походів в гори, не буде запаморочливих пахощів гірського різнотрав’я. Бо війна! Значить, літа не буде!

Але життя бере гору навіть над поганими новинами. Людині притаманне забувати прикре і завше сподіватися на краще. Особливо у літньому Львові.

На кожному кроці під парасольками вуличних кафе ховаються зморені спекою львів’яни і туристи. У спраглі писки вливаються бочками і декалітрами різні сорти зимного пива. Ніхто не гребує й настоянками, які ніжать язик і легко туманять голову. На вулицях діточа колотнеча. Маленька дівчинка тримається за мамину руку:

- Мам, мамцю, я їсти хоцу!

- Добре, Соломійко, зайдем зараз в цукерню і я тобі візьму штрудель з вишнями.

- Я не хоцу срудель, я хоцу валеники – як в бабусі!

- Але штрудель смачніший! Та й до бабці далеко чалапати!

- То хай бабуся плодасть свої валеники цукелні і тоді я там прийду і їх з’їм!..

Місто вирує і водночас топиться під важкою сонячною плахтою, заганяючи людей у прохолодні пивниці і конденціоновані крамниці.

Але навіть й там не сховаєшся від запахів львівських вуличок: тут пахтить тушкованою молодою картоплею з маслом, кріпцем і сметаною, кавою з кардамоном, різноманітною випічкою, варениками і шкварками, вуджениною, димом фруктових дров, на яких шкварчить м’ясо...

За столиком два поважних паночки добре поставленими викладацькими голосами за чаркою коньяку обговорюють все на світі:

- Був я на засіданні управління із міжнародними зв’язками. Ти, Ігоре, закусуй. Маєш вареники. Тут порядні вареники, не те що в тій кнайпі, де ми востатнє сиділи. І я тобі скажу – там рішаються поважні справи!

- Та шо вони там рішать, Миросю! Вони не мають виходу ні на Москву, ні на Берлін, ні на Вашингтон! – заперечує пан Ігор і широким обуреним жестом перекидає чарку на стіл. До львівських запахів додався ще й коньячний...

- То правда! – пан Мирон зачав акуратно вимочувати салфетками коньяк зі столу. – Але світ має знати, що ми є!

- А ти впевнений що ми є? Чекай, Ігоре, я зара закличу Юльцю і вона тобі ті вареники загріє. Бо вже зимні, як ноги в Путіна!

- А ти думаєш, що в Путіна ноги зимні?

- А які ще в тої гниди можуть бути ноги?

- Логічно...

- В нас на кафедрі казала секретарка, що насправді Путін давно мертвий...

- А хто править?

- Двійник!

- Ага – трійник і подовжувач! То якийсь анеґдот!

- З тими угро-фінами всьо може бути!

- Маєш рацію. Лиш руками не махай, бо знов келишок перекинеш.

- Юльцю, загрій нам ті три вареники! І два по підисєт!..

Під Високим Замком нарешті повіяло прохолодою. Стишується міський гамір, місто наче відступає, віддаючи свої терени білкам і пташкам. Туристи, діти у візочках, знову парасолько-столики, запахи смаженини, води у водограях, пива, втомлений спів трьох побратимів, що уже який день святкують Івана, Павла, Петра...

І увесь цей карнавал життя пекреслює одне-єдине повідомлення – на кордоні з Росією загинули десятки українських вояків. Майже усі – з Львівщини...

Боже – як хочеться миру!.. Щоб усе було як нині – і білки, і столики з холодним пивом, і вареники зі шкварками і сметаною, і кава, і штруделі – але щоб був мир! І не тенькала увесь час думка в голові – скільки нині ще буде загиблих і скалічених?

Але все має свою, можливо, нам і не дуже зрозумілу, логіку. Як зимний грозовий вечір у календарне літо...

Читайте також: На страницах блога saytostroi.ru, вы узнаете что такое cms и большое количество другой не менее полезной информации.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ