Нюхові рецептори допоможуть зупинити процес старіння шкіри, – вчені

Нюхові рецептори допоможуть зупинити процес старіння шкіри, – вчені

17.07.14 10:58 0 1146
У носі людини можна знайти 350 нюхових рецепторів. Усі разом вони створюють відчуття певного аромату. Але подібні рецептори містяться не лише у носі. Клітини інших тканин використовують рецептори, щоб реагувати на особливі сполуки. Зокрема, вони знаходяться у шкірі, прискорюючи загоєння ран.

Про це розповідає Live Science.

Нюхові рецептори присутні майже у всіх тканинах. Але їхня робота була продемонстрована, крім носа, у клітинах сперматозоїдів, простати і товстої кишки. Наприклад, активізація цих рецепторів у сперматозоїді впливала на напрямок і швидкість їхнього руху. У кишківнику вони спричиняли вивільнення серотоніну.

Дані рецептори також можна знайти у кератиноцитах – клітинах зовнішнього шару шкіри. Їхня активізація давала збільшення показників розмноження і міграції клітин шкіри.

Як з’ясували науковці, ці клітини мають рецептор OR2AT4. Він реагує на запах сандалового дерева і синтетичну версію аромату – сандалор. Ці запахи активували сигнальний шлях, що призводило до підвищення концентрації кальцію у клітках шкіри. А це збільшувало показники розмноження і прискорювало міграцію клітин до рани. Таким чином, поранення швидше загоювалися.

Також OR2AT4 знаходили у меланоцитах, що виробляють у шкірі меланін, і у фібробластах, важливих для регенерації. За словами вчених, якщо навчитися управляти рецепторами, вдасться не лише швидше виліковувати ушкодження, але й повернути процес старіння шкіри назад.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Донецький Металург хоче ...
Наступна новина: Цьогоріч Сорочинський ...

КОМЕНТАРІ