За смерть коропа – три роки без вудки і води

За смерть коропа – три роки без вудки і води

18.07.14 10:36 0 1205
13 липня українські рибалки відзначали професійне свято. Чи не кожен з чоловіків бодай раз у житті пробував закидати вудку у водойму, сподіваючись піймати якщо не золоту рибку, то принаймні таку, щоб не було соромно за улов. На Волині є люди, які перетворили вудіння риби на професійний спорт. Про особливості спортивної риболовлі «Сім’ї і дому» розповідає чемпіон світу з цього виду спорту, президент Федерації риболовного спорту Волинської області Дамір ШИХОТАРОВ.

Риболовлю чоловік полюбив з дитинства, коли приїздив на канікули до дідуся у Волгоградську область, що в Росії. Коли інші хлопчаки бавилися, Дамір годинами з вудкою просиджував на березі козацької ріки Дону. Напевно, він тоді і не думав, і не гадав, що стане одним з найуспішніших рибалок України. У 2006 році двадцятип’ятирічного Даміра та його товариша Олександра Ліпського запросили до Криму, аби волиняни взяли участь у змаганнях з риболовного спорту. Хоч тоді наші земляки нагород не здобули, але зрозуміли, що риболовля буває не тільки аматорська. І через два роки Сашко та Дамір заснували Федерацію риболовного спорту Волині. За словами співрозмовника, нині членами федерації є чимало молоді, а шістнадцятирічний Максим Редчук завоював звання чемпіона України! Сам Дамір теж є затятим рибалкою, щороку бере участь в першостях країни та світу.

– Загалом спортивна рибалка поділяється на дві категорії: ловля у прісній та солоній воді, – пояснює чоловік. – А риболовний спорт налічує шість дисциплін: ловля риби на мормишку з льоду, ловля спінінгом з човна, ловля спінінгом з берега, ловля фідером, поплавкова ловля, спортивна ловля коропа.

У 2011 році волинська команда рибалок виграла чемпіонат України із зимової ловлі, а Дамір потрапив до п’ятнадцятки найкращих рибалок країни. Щоб стати членом національної збірної, серед тих п’ятнадцяти щасливчиків проводиться жорсткий відбір, у результаті якого залишається шість рибалок: п’ять основних та один запасний. Водойма під час змагань поділена на п’ять так званих зон. У кожній з них – представники різних областей або держав. Змагання, як правило, проводять у два тури по дві години кожний. Пійману рибу після зважування відпускають. Учасник має бути і таким собі «рибним» медиком – якщо раптом гачок пошкодив коропу губу, то потрібно змастити рану антисептиком. І не доведи Господи, щоб рибина віддала Богу душу – такого рибалку очікує трирічна дискваліфікація! А ще бувають випадки, коли риба не пролазить крізь лунку, а бур взяти не так легко, оскільки, згідно із правилами, випускати з рук вудку заборонено. «Якось на міжнародних змаганнях один спритний швед знайшов вихід із ситуації, прив’язавши вудку до ноги», – посміхається пан Дамір.

Два роки тому взимку волинянин у складі збірної вперше поїхав на чемпіонат світу, що провоходив у Казахстані. Українці посіли гідне друге місце з-поміж п’ятнадцяти учасників. Наступного року Дамір вирушив на подібний турнір до американського штату Вісконсин, де українці вудили екзотичну для наших країв рибу краппі. Чоловік з посмішкою пригадує, як американці годували українців чипсами, гамбургерами та кока-колою.

У 2013-му Дамір Шихотаров посів у всеукраїнському відборі сьоме місце, яке не дозволило йому взяти участь в чемпіонаті світу. Однак він став координатором і тренером із риболовної зони іншого волинянина – Віктора Жалніна. Наша збірна здобула у сусідній Білорусі золоті медалі, а Віктор, перемігши всіх іноземних конкурентів, став першим у загальнокомандному заліку!

До чемпіонатів України й світу Дамір тренується на Хрінниках та на шацькому озері Люцимері. Каже, що там водиться не тільки короп, а лящ. Особистий рекорд волинянина – пійманий короп завважки понад п'ятнадцять кілограмів.

Андрій СОКОЛОВСЬКИЙ

Поради новачкам, як вудити коропа, від Даміра Шихотарова:

– Якщо у воді немає достатньо кисню – не сподівайтеся там піймати рибу. Кисень наганяється з хвилею, тому треба сісти вудити так, щоб вітер дув у лице. Не потрібно шукати для себе комфортне місце.

– Короп найкраще вудиться з другої половини квітня і до середини осені.

– Це дуже обережна риба. Він шукає місце, де можна заховатися, приміром, корчі, очерет. Закидайте вудку в таких місцях.

– Короп харчується цілодобово, але на різних водоймах риба має певний цикл: якщо на одній водоймі клює вночі, то на іншій – вдень.

– Є як перевірені «дідівські» методи ловлі (на кукурудзу, горох, картоплю), так і сучасні. Наприклад, з Англії до нас дійшла ловля «на бойли» – кулька з тіста, що кріпиться на волосінь, а не на гачок. Гачок знаходиться біля приманки.

Джерело: Сім’я і Дім
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині у 2014 році ...
Наступна новина: Анатолій Вітів вимагає від ...

КОМЕНТАРІ