Генетично схожі люди частіше стають друзями, – вчені

Генетично схожі люди частіше стають друзями, – вчені

18.07.14 11:36 0 1076
Дослідження, яке провели Джеймс Фоулер з Університету Каліфорнії і Ніколас Крістакіс з Єльського університету, засвідчило: у середньому в людей більше подібності у ДНК з друзями, ніж з незнайомцями.

Про це розповідає The Times of India.

У дослідженні взяли участь 1932 осіб. При порівнянні пар друзів з парами незнайомців було вивчено близько 1,5 мільйонів маркерів генетичних варіацій. В обох вибірках люди не були ні подружжям, ні родичами. Єдиною відмінністю були їхні соціальні відносини.

Наскільки схожі друзі? У середньому, за словами вчених, йдеться приблизно про 1% генів. «Може здатися, що 1% – це не дуже багато. Але для генетики це суттєва цифра», – говорить Ніколас Крістакіс.

Дане дослідження можна використовувати для прогнозування дружніх контактів.

Спільні гени серед друзів мають низку еволюційних переваг. Так, ген, що відповідає за нюх, схожий у друзів більше, ніж у незнайомців.

Водночас гени, що дають захист від захворювань, у друзів відрізняються. Науковці пояснюють: зв’язок з людьми, які можуть витримувати різні патогенні впливи, зменшує ймовірність поширення захворювань.

Одним з найцікавіших результатів дослідження є те, що схожі гени еволюціонують швидше, ніж інші гени. На думку вчених, саме соціальне середовище може бути рушійною силою еволюції.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Два ДТП на Волині
Наступна новина: Серед викритих на Львівщині ...

КОМЕНТАРІ