Анатолій Вітів вимагає від голови СБУ захистити права волинських журналістів

Анатолій Вітів вимагає від голови СБУ захистити права волинських журналістів

18.07.14 10:40 0 1161
17 липня 2014 року народний депутат від ВО "Свобода" Анатолій Вітів направив голові СБУ Валентинові Наливайченку депутатське звернення з приводу спроб здійснювати тиск на журналістів волинських медійних ресурсів. Свободівець вимагає дати оцінку таким діянням посадових осіб УСБУ та УМВС України у Волинській області.

Як повідомляють волинські мас-медія, на Волині розпочався тиск на журналістів, утиски свободи слова та преси. Журналістів почали викликати на допити до Управління СБУ у Волинській області тільки за те, що вони виконували свої професійні обов'язки з інформування населення про резонансні суспільно-політичні події. Про такі факти зокрема повідомляє власкор інформагенції ZIK Мирослав Ватащук у новині від 16 липня 2014 року "СБУ на Волині масово викликає на допити журналістів". 27 червня 2014 року громадські активісти Волині провели акцію, вимагаючи відставки одіозних заступників начальника УМВС в області Михайла Руденка, Олександра Никитюка та Володимира Поліщука. За їхніми словами, ці особи свого часу здійснювали репресії проти учасників Майдану. Як інформує автор повідомлення, активісти прибули до будівлі міліції і лишили заступникам начальника УМВС автомобільні шини. Після цього, як повідомляє власкор ZIK, через цю скандальну подію активістів почали викликати на допити в СБУ.

"Як з'ясувалося, слідчі СБУ вирішили не обмежуватися допитами активістів. У статусі свідків на допити почали масово викликати і представників мас-медія, які висвітлювали цю акцію, тобто виконували свої професійні обов'язки. За інформацією джерел ZIK в УСБУ Волині, поспілкуватися зі слідчими довелося щонайменше чотирьом репортерам, у тому числі журналістам популярних місцевих видань "Волинські Новини" та "ВолиньPost". Запросили на розмову до СБУ і журналіста ZIK, члена Незалежної медія-профспілки України Мирослава Ватащука", – йдеться у новині власкора ZIK.

Представники громадськості розцінюють дії слідчих УСБУ у Волинській області та УМВС України у Волинській області як наступ на свободу слова та невід'ємні права журналістів вільно збирати, одержувати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію.

"Вважаю, що такі дії співробітників УСБУ України у Волинській області не сприяють підвищенню іміджу цієї державної інституції, компрометують ідеали Революції гідності, однією з основних вимог якої були повага до людських прав і свобод та проведення люстрації. Вони є неприйнятними після перемоги Майдану, є проявами контрреволюції і провокують соціяльне невдоволення серед громадськості, інтелігенції та мас-медія", – зазначається у депутатському зверненні свободівця. У зв'язку з наведеними фактами Анатолій Вітів просить керівництво СБУ:

- здійснити перевірку дотримання прав журналістів вільно збирати, одержувати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію, а також правомірності їх викликів слідчими на допити як свідків, а у разі виявлення порушень чинного законодавства України – вжити заходів щодо їх негайного усунення;

- дати оцінку діянням посадових осіб УСБУ у Волинській області та УМВС України у Волинській області у зв'язку з викладеними обставинами, розглянути питання щодо притягнення винних до відповідальности;

- забезпечити неухильне дотримання прав журналістів, представників волинських ЗМІ, безперешкодне виконання ними своїх професійних обов'язків та недопущення дій, які можуть бути розцінені як наступ на свободу слова або ж неправомірне її обмеження.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львові під колесами ...

КОМЕНТАРІ