В Закарпатській області рятувальники опікуються пожежною безпекою врожаю

В Закарпатській області рятувальники опікуються пожежною безпекою врожаю

20.07.14 13:19 0 1079
На Закарпатті триває сезон збору зернових. А це найбільш пожежонебезпечний період. Загрозливу обстановку створюють спекотна погода, сухі хліба, енергонасичені хлібозбиральні агрегати, які нерідко знаходяться у несправному стані, людська недбалість та безвідповідальність.

Відповідно до статистичних даних впродовж поточного року на Закарпатті вже мали місце шість випадків пожеж на хлібних масивах приватних господарств. Загальна площа знищених зернових перевищила два гектари. Основними причинами виникнення пожеж і надалі залишається необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації машин та агрегатів, випалювання стерні. У цей напружений період найменша іскра від сільгоспмашини, кинутий недопалок тощо може призвести до масштабного загоряння, перетворюючи хлібні масиви на згарища.

Задля уникнення надзвичайних ситуацій на полях у розпалі пожежонебезпечного періоду працівниками Управління ДСНС області спільно з представниками засобів масової інформації проводяться рейдові перевірки місць збирання зернових культур.

Так, 18 липня, представники ДСНС навідалися на угіддя сільськогосподарського товариства «Агростар», що у с. Малі Геївці Ужгородського району. Площа посівів даного господарства складає 300 га зернових культур. У ході перевірки з’ясувалося, що в даному господарстві до збереження врожаю ставляться відповідально. Зокрема перед хлібним масивом знаходяться попереджувальні знаки, на полі чергує трактор з бороною, щоб у випадку пожежі відрізати полум’я від основної частини поля. А неподалік знаходився пожежний автомобіль Геївської Добровільної пожежної команди.

Як розповів виконуючий обов’язки начальника Ужгородського міскрайонного відділу Управління ДСНС України у Закарпатській області Віталій Ільницький, під час проведення рейдових перевірок особлива увага звертається на такі питання як дотримання правил пожежної безпеки під час збирання врожаю, проводиться перевірка зернозбиральної техніки та агрегатів, їх забезпеченість первинними засобами пожежогасіння. Згідно норм належності повинно бути не менше двох вогнегасників на комбайні. При виході у поле на комбайні повинен бути справний іскрогасник. Також з водіями-комбайнерами та іншими працівниками, які залучаються до збирання врожаю має бути проведений протипожежний інструктаж. На полі має чергувати трактор з плугом та бороною, а також бочка з водою та іншими засобами пожежогасіння на випадок виникнення надзвичайних ситуацій.

В Управлінні ДСНС України у Закарпатській області наголошують, що не можна забувати, що приборкати пожежу на полі, яка швидко може набути великих масштабів, дуже складно. Гасіння тут пов’язане з подоланням значних труднощів, затратою немалих матеріальних засобів і людських ресурсів. Вогонь на відкритій території у безвітряну погоду може розповсюджуватися зі швидкістю 1 м/с, а у вітряну – до 10 м/с; водночас висота полум’я тут часто сягає 2 м.

Збереження врожаю – обов’язок кожної людини. А відтак, вже спільними зусиллями рятувальників та керівників сільгосппідприємств, а також завдяки небайдужості населення вдасться зберегти урожай від руйнівних наслідків дії вогню.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Бронежилети для бійців ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ