Коронна страва – з кабачків: не встигнеш і оком моргнути, як з’їдять! (+фото)

Коронна страва – з кабачків: не встигнеш і оком моргнути, як з’їдять! (+фото)

20.07.14 08:04 0 1285
Кабачок легко засвоюється, містить багато різних мікроелементів (заліза, міді, фосфору, калію, магнію, натрію) та вітамінів груп C і B. Цей овоч підходить і для дитячого харчування, бо не викликає алергії, і для людей старшого віку, які мають серцево-судинні захворювання та гіпертонію. Кабачок допомагає виводити зайву воду з організму, очищаючи його і знижуючи артеріальний тиск. А ще це ідеальний продукт для тих, хто хоче схуднути: 100 г кабачків містить лише 16 Ккал! Тому страви з кабачків можна їсти досхочу і не хвилюватися про фігуру.

СИТНО

Запіканка з куркою, кабачками і грибами

500 г вареної курятини, 300 г кабачків, пригорща сушених грибів, 2 ст. ложки масла, 1 ст. ложка борошна, 1 скл. бульйону (в якому варилася курятина), 4–5 ст. ложок вершків, сіль, перець.

Сушені гриби залити молоком (або водою) і залишити на кілька годин. М’ясо порізати дрібними шматочками. Кабачок порізати кубиками й обсмажити до м’якості, посолити. Зварити гриби до готовності, злити рідину й обсмажити на олії. Для соусу розтопити на сковороді шматочок масла, додати борошно й обсмажити його, помішуючи, до кремового кольору. Потім швидко, помішуючи, щоб не утворилося грудочок, влити бульйон. Розмішати, додати вершки, приправити за смаком сіллю і перцем. У форму для запікання викласти курку, кабачок, гриби, залити соусом, рясно посипати тертим сиром. Запікати за температури 180 ºС близько 20 хв.

Суп-пюре

1 л бульйону, 200 мл вершків, 2 ст. ложки олії, 1–2 зубці часнику, 1 цибулина, по 1–2 морквини і картоплини, 4–5 молодих кабачків, спеції, сухарики.

Кабачки, картоплю, моркву, цибулю почистити. У каструлі розігріти олію, обсмажити розчавлений часник з цибулею. Нарізали кабачки, картоплю, моркву, вкинути в каструлю.

Помішуючи, тушкувати 7 хв. Додати курячий бульйон і довести овочі до готовності. Розігріти вершки. Злити бульйон, відставити, а овочі збити блендером на пюре. У каструлю з овочами влити гарячі вершки. Прогріти бульйон до потрібної консистенції, час до часу помішуючи. Каструлю накрити рушником, дати настоятися. Тим часом підсмажити грінки на сухій сковороді. Налити у тарілки.

«Чебуреки» з кабачків

500 г кабачків, 1 цибулина, 2 ст. ложки подрібненого кропу, 350 мл молока, 2 яйця, сіль, перець, 250 г борошна, 70 г олії, фарш із вареної свинини зі смаженою цибулею.

Кабачки та цибулю натерти на тертці з невеликими отворами, додати молоко, яйця, борошно, сіль, олію і перець. Можна додати вичавлений зубець часнику. Ретельно перемішати, тісто має бути трохи густіше, ніж на млинці. М’ясо та смажену цибулю перемолоти, посолити і поперчити. Добре розігріти сковороду, змащену олією, влити порцію тіста, як на млинець, і викласти на один край начинку. Накрити начинку вільним краєм тіста і притиснути, щоб зафіксувати краї. Смажити на

середньому вогні до золотистого кольору.



ОРИГІНАЛЬНО

Торт із кабачків

4 кабачки (900 г), 3 яйця, 1 скл. борошна, 2 дрібки соди, 250 г свіжих печериць, 1–2 цибулини, 2 помідори, часник, зелень, 250 г майонезу, 5 шматочків бекону або копченого м’яса.

Кабачки почистити і натерти. Добре віджати сік, додати яйця, сіль і перець, перемішати, всипати борошно, соду, знову все добре перемішати. Спекти (довго і на малому вогні) 4 товстенькі коржі. Дрібно нарізати цибулю та печериці. Обсмажити до золотистого кольору цибулю, додати гриби. Усе разом тушкувати до випаровування рідини. У майонез вичавити часник, додати зелень і перемішати. Помідори нарізати кружальцями і трохи обсмажити. Бекон теж обсмажити на сухій сковороді. Коржі остудити, скласти торт: корж, майонезна суміш, половина грибів, корж, майонез, помідори, корж, майонез, решта грибів, корж. Краї змастити майонезом і прикрасити смужками бекону. На кілька годин поставити торт у холодильник.

Веселкова запіканка

По 1 кабачку, баклажану, морквині та цибулині, 3 болгарські перчини, 150 г твердого сиру, 100 мл вершків, 250 г рису, 500 г курячого фаршу, 2 яйця, сіль, перець, орегано, петрушка, часник.

Рис обсмажити у 2 ст. ложках олії, щоб став прозорим, влити 200 г води або бульйону. Варити на малому вогні до випаровування рідини (до напівготовності). Охолодити, додати фарш, яйце, петрушку, потерту цибулину, сир, сіль, перець. Перемішати, викласти у щедро змащену олією форму (десь 30 см діаметром). Усі овочі нарізати тонкими довгими пластинами. Морквяні пластини опустити на 1–2 хв в окріп. Викласти кільцями на ребро, вдавлюючи у фарш. Змішати 2 ст. ложки олії, часник, сіль і змастити цим овочі. Залити збитими з яйцем вершками. Запікати за температури 180 ºС 30–40 хв. Охолодити, порізати на порції.

Літній рататуй

По 2 баклажани і кабачки, 3–4 помідори, по 1 болгарській перчині та цибулині, 2 ст. ложки томатної пасти, 3 ст. ложки олії, зелень, зубець часнику, гострий перець.

Цибулю дрібно посікти й обсмажити 2–3 хв. Перець порізати дрібними кубиками, додати до цибулі, обсмажити ще 5 хв. Додати м’якоть потертого помідора без шкірки і тушкувати 5 хв. Насамкінець додати томатну пасту, посолити, поперчити, довести до кипіння. Овочі нарізати тонкими кружальцями (завтовшки 2–3 мм), посолити, залишити на 10 хв, злити зайву рідину. Томатний соус викласти на дно форми, а на нього – овочі кружальцями на ребро, чергуючи їх (кабачок, баклажан, помідор, кабачок). Зелень, часник і гострий перець дрібно посікти, перемішати й додати олію (2–3 ст. ложки), рівномірно полити овочі. Форму накрити кришкою або фольгою. Поставити в духовку на 60 хв.



СОЛОДКО

Апельсиновий джем із кабачків

По 1 кг цукру та кабачків, 1 апельсин.

Кабачки порізати дрібними кубиками, скласти в каструльку і засипати цукром. Залишити на 4–5 год, щоб кабачки пустили сік (можна залишити на ніч). Апельсин вимити, порізати довільно, видалити кісточки і перемолоти його у м’ясорубці (або подрібнити в блендері) разом з шкіркою, додати до кабачків і поставити на вогонь. Варити на середньому вогні, періодично помішуючи, близько 1 год. Хочете дуже густий джем – трохи збільште час варіння. Гарячим розкласти по стерильних баночках. Як охолоне, поставити їх в холодильник, там він остаточно загусне. Виходить дуже смачний, ароматний і красивий джем.

«Ананаси» з кабачків

Кабачки середньої зрілості почистити від шкірки і видалити серцевину. Частину, що залишилася, нарізати часточками завдовжки 4–5 см і завтовшки 1 см. Вкласти у стерилізовані банки. Зверху покласти 7–10 плодів жовтої кислої аличі. Залити гарячим цукровим сиропом (1 кг цукру на 1 л води). Стерилізувати: 0,5 л банки – 10 хв, 1 л – 12 хв. Загорнути, перевернути банки догори дном, укутати і залишити до повного охолодження. На смак ці кабачки дуже нагадують ананас.

Мармелад з цукіні з імбирем

1 велике яблуко, шматочок кореня імбиру (5–7,5 см), 2 лимони, 5 скл. тертих кабачків-цукіні, 4 скл. цукру, 2 апельсини.

Потерті кабачки покласти у велику каструлю. Тонким шаром зрізати цедру з апельсинів і лимонів, дрібно нарізати або потерти її, додати до цукіні. Почистити лимони та апельсини від решти шкірки і білої серцевини, видалити кісточки. Шкірку і серцевини зав’язати у великий марлевий мішечок. Натерти імбир, зав’язати його в окремий марлевий мішечок. Дрібно нарізати апельсини, лимони та яблуко, додати все в каструлю до кабачків. Поставити на середній вогонь, всипати цукор, довести до кипіння і повного розчинення цукру. Додати мішечки, зменшити вогонь і, помішуючи, варити 45 хв. З готового мармеладу витягнути мішечки, розлити його у гарячі стерилізовані банки, закрутити. Закриті банки простерилізувати 10 хв. Остиглий мармелад тримається грудкою.



Джерело: Сім’я і Дім
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ