У Львівській області ЛОЦМАН - оперативний та неупереджений

У Львівській області ЛОЦМАН - оперативний та неупереджений

20.07.14 09:43 0 1039
У приміщенні чергової частини Львівського міського управління міліції, 18 липня, відбулась презентація нового Львівського оперативного Центру Миттєвого Адміністрування Нарядів міліції (ЛОЦМАН). Наказ про його створення підписав начальник Головного управління МВС України у Львівській області полковник міліції Дмитро Загарія.

Про те, що таке ЛОЦМАН, які його функції і про його подальший розвиток, розповів начальник штабу Головного управління МВС України у Львівській області полковник міліції Юрій Гладун.

«Коли ми вирішували головне питання – як покращити роботу міліції, то з’ясували, що за кордоном – у тій самій Польщі, наприклад, оцінка роботи зовнішніх служб поліції, котрі мають перший контакт з потерпілими - це наскільки швидко поліцейські реагують на звернення громадян. У нас міліція на такі звернення реагує дуже інертно. Більше того, бували випадки, коли звернення громадян залишались без уваги, місця дислокації міліції залишались виключно на папері, а управління нарядами здійснювалося в ручному режимі. Звернення громадян приймало міське управління міліції, потім передало його у районні відділення, а вже в райвідділах на це звернення реагували – тобто, відсилали наряди, а після цього у випадку необхідності – слідчо-оперативні групи. Відповідно, час реагування розтягувався – довіра до міліції падала. І нашим головним завданням було – зменшити час реагування працівників міліції на звернення громадян.

Запроваджуючи систему ЛОЦМАН, ми вирішили всі наряди міліції, котрі несуть службу в місті, підпорядкувати Львівському міському управлінню міліції. Раніше свої наряди мали райвідділах, ДАІ, Державна служба охорони, зараз всі ці наряди ми підпорядкували одному центру. Тепер схема виглядає так : громадяни телефонують зі зверненням на лінію 102, оператор опрацьовує інформацію, передає її нарядам і той наряд, котрий перебуває найближче – негайно реагує на повідомлення. А у райвідділах міліції ми залишили слідчо-оперативні групи, котрі виїжджають на місце злочину у випадку необхідності. Фактично, ми усунули проміжну ланку між заявником та нарядом міліції. Все обладнання, до речі, придбане на кошти громади міста – ми співпрацюємо і з міським головою, і з депутатами. І дуже вдячні їм за допомогу.

Робота операторів: раніше у нас чергові «сиділи на телефонах» і всі звернення реєстрували у журналі. Зараз у нас ця робота виконується у електронному форматі, інформація моментально опрацьовується, паралельно заноситься у базу, складається робоча картка заяви – і жодне звернення не залишається без реагування. В режимі «онлайн» черговий отримує інформацію, яку набирає оператор і він вже дає команду найближчим нарядам міліції.

Наступним етапом є GPS навігація. Кожен правоохоронець, котрий заступає на несення служи, буде мати при собі датчик, за допомогою якого черговий зможе відслідковувати всі його пересування. Інформація з усіх таких датчиків буде візуалізуватись на карті Львова і черговий в онлайн-режимі зможе бачити де який міліціонер, де який наряд перебуває. І, відповідно, хто з них знаходиться найближче до місця скоєння злочину. Крім того, це дасть можливість надати нарядам текстову інформацію від заявника, що, звичайно, покращить ефективність реагування.

І наступний етап – це відеоспостетереження. Він передбачає встановлення відеокамер по усьому місту, а також закріплення камери відео спостереження на форменному одязі правоохоронців. Це дасть можливість в режимі реального часу спостерігати за ситуацією у місті. Це буде і профілактика злочинності – і ще більш ефективне керування нарядами. Але цей етап досить затратний, тому реалізовувати його ми будемо згодом.

На цьому етапі запровадження системи ЛОЦМАН ми вже маємо – зменшення часу реагування, централізоване керування нарядами, стовідсоткове реагування на кожне звернення громадян, можливість аналізувати та прогнозувати ситуацію зі злочинністю у Львові»

ВЗГ ГУМВС України у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Рома може запропонувати 20 ...

КОМЕНТАРІ