Міліція розслідує будівельну аферу по-тернопільськи: посередник-шахрай привласнив майже два мільйони гривень дольовиків

Міліція розслідує будівельну аферу по-тернопільськи: посередник-шахрай привласнив майже два мільйони гривень дольовиків

20.07.14 12:50 0 1227
Без обіцяного житла і без чималих сум грошей залишилися жителі Борщівського району, довірившись знайомому. Чоловік, представившись посередником забудовника, уклав з людьми договори на будівництво квартир, взяв з них кошти, а, як з’ясувалося, юридичних повноважень на це не мав.

Історія почалась з того, що один із тернопільських приватних підприємців, який займається будівництвом, виграв тендер на завершення житлового будинку-довгобуду. Щоправда, об’єкт знаходився у райцентрі Борщів. Допомагати у пошуку «інвесторів» бізнесмену взявся його 43-річний знайомий, який був родом з тих країв. Робота закипіла. Бажаючих придбати нові квартири та ще й за вигідною ціною виявилося немало. Як правило, це були люди, котрі особисто знали 43-річного чоловіка та довіряли йому.

Обов’язком посередника був лише пошук майбутніх власників квартир. Далі ж дольовики укладали договори з будівельною фірмою, а відтак перераховували гроші за квартири на банківський рахунок. Так і було спочатку. Проте корективи в договірно-купівельний процес вирішив внести посередник.

43-річний чоловік, не маючи на це жодних повноважень, взявся укладати договори і брати з клієнтів гроші. Та, як виявилися, документи були фіктивними. Те, що потрапили у шахрайську пастку, дольовики зрозуміли, коли прийшов час отримувати ордери на квартири. Будівельник поставив їм умови – документи отримують, якщо повністю розрахуються за житло. Тоді й з’ясувалося, що боржниками майбутніх власників зробив посередник. Про факт шахрайства забудівельник повідомив міліціонерів, а відтак почали звертатися й ошукані дольовики.

Співробітники Тернопільського міськвідділу міліції розшукали підозрюваного у шахрайствах. 43-річний тернополянин своєї провини не визнає. Каже, що діяв законно, а отримані кошти передавав забудівельнику, проте останній це категорично заперечує. На підтвердження своїх слів підозрюваний надав правоохоронцям доручення нібито укладене між ним і забудовником, на підставі якого він діяв. Та експертиза встановила, що документ підроблений.

Наразі до правоохоронців звернулося понад десять осіб, які потерпіли від шахрая. Загальна сума збитків, які підозрюваний завдав своїми діями, становить понад мільйон вісімсот тридцять сім тисяч гривень.

Істину в цій історії встановить слідство. Наразі 43-річному тернополянину оголошено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 358 ККУ (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів) та частинами 2, 3 статті 190 ККУ (шахрайство).

Тернопільський міськрайонний суд ухвалив рішення про запобіжний захід для підозрюваного – тримання під вартою, а також визначив суму застави у понад мільйон вісімсот тридцять сім тисяч гривень.

СЗГ УМВС України

в Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ