В Луцьку запроваджено додатковий вид підтримки населення - компенсацію додаткових витрат на оплату комунальних послуг

В Луцьку запроваджено додатковий вид підтримки населення - компенсацію додаткових витрат на оплату комунальних послуг

23.07.14 08:41 0 674
Про додаткові державні соціальні гарантії для населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги під час оперативної наради поінформувала в.о. директора департаменту соціальної політики Ірина Дехтяр

За її словами, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2014 № 81 «Про вдосконалення державної політики регулювання цін на природний газ і тарифів на теплову енергію та забезпечення посилення соціального захисту населення під час оплати житлово-комунальних послуг», приведення тарифів на послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води до економічно обґрунтованого рівня призвело до збільшення тарифів на 40%. За таких умов гостро постало питання щодо спроможності населення оплачувати вказані послуги за підвищеними тарифами.

«Головним механізмом забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення залишається Програма житлових субсидій, яка гарантує малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від зміни вартості послуг», - каже Ірина Дехтяр. Крім того, населення України має можливість скористатись новою державною соціальною програмою.

Кабінетом Міністрів України затверджено Порядок призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів, який набрав чинність з 1 липня 2014 року.

Цим документом запроваджено додатковий вид підтримки населення, а саме компенсацію додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги. Ця компенсація передбачена на послуги газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води і розраховується як різниця між розміром плати за комунальні послуги у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидій) після підвищення цін і тарифів на комунальні послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни вартості послуг.

Ірина Дехтяр розповіла, що право на отримання компенсації додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води мають родини, у яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного зареєстрованого у житловому приміщенні члена сім’ї відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення.

Розміри прожиткового мінімуму основних соціальних і демографічних груп населення визначені Державним бюджетом України на 2014 рік:

для дітей віком до 6 років – 1032 гривні;

для дітей віком від 6 до 18 років – 1286 гривень;

для працездатних осіб – 1218 гривень;

для осіб, що втратили працездатність – 949 гривень.

Для отримання компенсації мешканцям міста необхідно звернутись до департаменту соціальної політики Луцької міської ради з наступним пакетом документів:

заява;

довідка про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб;

довідки про доходи затвердженого зразка кожної зареєстрованої особи (крім непрацюючих пенсіонерів).

При подачі документів необхідно пред’явити паспорт та ідентифікаційний номер кожної зареєстрованої в помешканні особи.

Заяви щодо надання компенсації розглядаються у 10 денний термін з дня прийняття заяви та надходження необхідної інформації. Сума компенсації не видаватиметься готівкою, а зараховуватиметься на особові рахунки платника житлово-комунальних послуг.

«З метою інформування мешканців міста щодо запровадження компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги та порядку її отримання, департаментом соціальної політики з травня поточного року проводиться системна інформаційно-роз’яснювальна робота.

Щоденно спеціалістами департаменту надаються консультації з питань надання компенсації населенню як по телефону, так і на усному прийомі. Інформаційні матеріали з цього питання розміщені на інформаційних стендах в громадській приймальні департаменту, його філії та пунктах прийому при ЖЕК № 8 ЖКБ та ЖКП № 11, а також на стендах Луцького міського центру зайнятості, управління Пенсійного фонду України в місті Луцьку, департаменту «Центр надання адміністративних послуг», ТзОВ «Місцевий обчислювальний центр», Луцького центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Луцька, міських медичних комунальних закладів міста, Волинської обласної дирекції УДППЗ «Укрпошта», ПАТ «Волиньобленерго», ПАТ «Волиньгаз», ДКП «Луцьктепло», КП «Луцькводоканал» та пунктів прийому комунальних платежів.

В травні цього року проведено круглий стіл на тему: «Заходи щодо соціального захисту населення в умовах підвищення цін та тарифів на природній газ та теплопостачання» за участю громадських організацій, підприємств - надавачів комунальних послуг, представників об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів та житлово-комунальних підприємств міста. Спеціалісти департаменту в липні поточного року прийняли участь у засіданні Ради голів ОСББ м. Луцька на тему: «Підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та введення нової системи компенсацій» щодо надання роз’яснення по запровадженню нового виду соціальної підтримки - компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги.

Актуальна інформація щодо порядку отримання компенсації висвітлена на сторінках офіційних сайтів Луцької міської ради та департаменту соціальної політики. Щоденно з липня поточного року на телеканалі «Нова Волинь» ВОДТРК та радіо «Луцьк» транслюється соціальна реклама щодо порядку отримання компенсації», - зазначила Ірина Дехтяр. Окрім цього, є усна домовленість з міським обчислювальним центром, що у квитанції на оплату житлово-комунальних послуг буде вказано про надання компенсації і куди можна звернутися за її отриманням.

За словами доповідачки, на в місті Луцьку 27169 осіб користуються пільгами на житлово-комунальні послуги, 23933 осіб отримують державні соціальні допомоги, 6144 сімей одержують житлові субсидії.

За проведеним попередньо аналізом, можливість скористатись новою державною соціальною програмою щодо надання компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги зможуть насамперед сім’ї з дітьми. Таким чином, соціальним захистом додатково охоплено буде близько 3 тис. мешканців міста.

Станом на до департаменту соціальної політики звернулося 22 людини за наданням компенсаційних виплат.

Міський голова Микола Романюк зазначив позитивний момент, що є така форма роботи з обчислювальним центром і лучани у квитанціях зможуть дізнатися про компенсаційні виплати. Він просив й надалі продовжити роботу у напрямку інформування населення і шукати для цього й інші форми. Секретар міської ради Сергій Григоренко запропонував виготовити біг-борди з інформацією, куди звернутися, щоб отримати компенсацію. Тож міський голова одразу дав доручення працювати над цим питанням.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Українці написали листа ...

КОМЕНТАРІ