Обласні культурні установи просять ЛОР не лізти у культуру

Обласні культурні установи просять ЛОР не лізти у культуру

23.07.14 13:40 0 639
Представники обласних комунальних установ культури Львівщини просять Львівську облраду до моменту проведення реформи місцевого самоврядування та створення повноцінних органів виконавчої влади в структурах облрад накласти мораторій на рішення ЛОР від 10 червня 2012 року № 524 «Про окремі питання забезпечення належної діяльності комунального підприємства та виконання повноважень Львівської обласної ради», яке вступило в дію у травні 2014 року за рішенням Львівського апеляційного адмінсуду. Цим рішенням облради, на їхню думку, встановлено нові істотні зміни у роботі установ культури, які в існуючих умовах можуть привести до дезорганізації управління цією галуззю.

Про це йшлося 22 липня на прес-конференції.

«Музейна спільнота – це героїчні люди, які у безгрошів’ї, без серйозної поваги з боку держави всі ці роки робили все можливе і неможливе, щоб зберегти галузь. Кожного ранку ми приходили на роботу як на війну. Бо в другій половині дня сміялись на відкритті виставок, музейних презентаціях, організованих нашими працівниками, а в першій, йдучи на роботу, з острахом чекали, хто у внутрішніх двориках наших музеїв мірятиме площу під парасольки. Всі ці роки нам доводилось пильнувати свої установи, – наголосила під час прес-конференції заступник директора з музейного розвитку Львівського музею історії релігії Зоряна Білик. – ж на фоні того пекла, яке маємо у державі, коли наш народ подає приклади дивовижного геройства, у Львівській області виникає ситуація, коли бідні депутати облради, такі стурбовані і перехвильовані за долю культури, таки хочуть нав’язати над музеями, бібліотеками, ще одну таку парасольку».

Йдеться про рішення ЛОР від 10 червня 2012 року № 524 «Про окремі питання забезпечення належної діяльності комунального підприємства та виконання повноважень Львівської обласної ради», яке вступило в дію у травні 2014 року за рішенням Львівського апеляційного адміністративного суду і яке встановлює нові істотні зміни у роботі закладів і установ культури.

Відповідно до нього, зі слів Зоряни Білик, повноваження галузевого управління культурою тепер надаються управлінню майном спільної власності Львівської облради. Це, зокрема, затвердження організаційної структури, штатних розписів комунальних закладів, установ, організацій спільної власності територіальних громад Львівської області; погодження призначення та звільнення їхніх керівників (заступників, головних бухгалтерів) і оформлення трудових відносин з керівниками; затвердження статутів (положення), змін та доповнень до них.

На думку представників установ культури, відповідним рішенням ЛОР їх ставлять в умови, коли одним закладом культури управлятимуть дві різні структури – управління майном спільної власності ЛОР та галузевий орган виконавчої влади – департамент з питань культури, національностей та релігій ЛОДА, накази та доручення яких можуть бути діаметрально-протилежними. Також нівелюється інститут керівника закладу культури. При цьому, департамент культури ЛОДА залишається головним розпорядником бюджетних коштів.

«Для керівника установи культури надзвичайно складно бути підпорядкованим двом різним керівним органам, які мають кардинально протилежні думки, бажання, рішення та погляди на культуру. За умов, коли повністю і керівний склад, і колектив установи формується під контролем управління майном спільної власності, стають неможливими будь-які потуги щодо розвитку діяльності в галузі мистецтва і культури, – прокоментував директор Львівського палацу мистецтв Юрій Гнатковський. – Керівник же лишається будь-яких прав. У нього є лише обов’язки та відповідальність за рішення, які прийматиме ЛОР».

Чи не найбільше застережень у представників установ культури Львівщини викликає розроблений згаданим управлінням ЛОР типовий статут.

«Ми проти того, щоб статути, або документи, які врегульовують діяльність бюджетних установ, затверджувалися без врахування думки трудових колективів. Бо це створює внутрішній конфлікт між колективом та керівником установи», – підкреслив юрисконсульт Львівської обласної профспілкової організації профспілки працівників культури України Ігор Тацишин.

«Музейники вже вичитали, що у нових статутах засновниками установ визначене управління майном спільної власності ЛОР. Однак окремі установи засновані 100-120 років тому. Колективи бояться, адже право ліквідувати установу має засновник», – додав директор Історико-краєзнавчого музею м. Винники Ігор Тимець.

З його слів, минулого тижня їхній музей уже отримав листа від управління майном спільної власності ЛОР з вимогою до 24 липня передати йому трудові книжки, особові справи та подати на затвердження нову редакцію статуту.

«Знаю, що так було і в інших установах. У колективі після цього виникла напружена ситуація. До мене з претензіями прийшли працівники. Мовляв, яке маємо право без ради трудового колективу затверджувати статут закладу. З одного боку, ми розуміємо, що є рішення облради, і як керівники, ми маємо його виконувати. З іншого боку, колективи категорично налаштовані проти того, щоб замість них затверджували статути. Виходить, що керівники установ культури мають протистояти своїм працівникам», – підкреслив Ігор Тимець.

«Управління майном спільної власності вимагає передати особові справи та трудові книжки. Але трудовим законодавством не передбачено порядку їхньої передачі. У цьому випадку могло б йтись про переведення працівників у зв’язку зі зміною підпорядкування установ, але це є певна процедура. Вважаю, що згадане управління ЛОР, як мінімум, мало би спершу звернутися до профільного департаменту ЛОДА – департаменту культури, аби узгодити свої дії щодо виконання рішення облради № 524», – зауважив юрисконсульт Ігор Тацишин.

Також, як зазначалось під час прес-конференції, відтепер управління майном спільної власності ЛОР має визначати основні напрямки діяльності установ культури, погоджувати їхні плани. Загалом, як наголосили учасники, є дуже багато спокус щодо подальшої долі культурного майна.

«Для порівняння – управління майном спільної власності ЛОР перебрало на себе управління закладом культури – «Кінотеатр Львів». За період, коли він був підпорядкований департаменту культури, там працювали 12 осіб. Станом на там є лише директор», – додав юрисконсульт.

Директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Наталія Гамкало своєю чергою повідомила, що вони уже звернулись до Міністерства культури України з проханням висловити свою позицію щодо ситуації, яка склалась. «Звернулись, аби зберегти оцю галузеву вертикаль управління, адже основною діяльністю закладу культури має бути надання якісних культурних послуг, а не заробляння коштів», – наголосила вона.

Від імені обласних установ галузі культури Львівщини з проханням підтримати необхідність автономії закладів та установ культури у прийнятті управлінських та галузевих рішень заступник директора з музейного розвитку Львівського музею історії релігії Зоряна Білик звернулась до Міжфракційного депутатського об’єднання ВРУ «Львівщина». «Враховуючи сучасну суспільно-політичну ситуацію, те, що Україна на порозі адміністративно-територіальної реформи, здійснювати будь-яке перепрофілювання та перепідпорядкування закладів і установ культури недоцільно і не на часі. До цього питання варто повернутися після проведення реформи та створення галузевих органів, які нестимуть чітку відповідальність за все, що відбуватиметься в культурі», – йдеться у ньому.

«Я розумію, що потрібна реформа, зокрема, музейної сфери, але рухатися вперед треба нормальними кроками, а не у спосіб божевільної спішки. Уже відбулися збори за участю представників театрів, бібліотек, музеїв Львівщини і ми просимо керівництво та депутатів Львівської облради до моменту проведення реформи місцевого самоврядування та створення повноцінних органів виконавчої влади в структурах облрад накласти мораторій на рішення ЛОР «Про окремі питання забезпечення належної діяльності комунального підприємства та виконання повноважень Львівської обласної ради», – підсумувала Зоряна Білик.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі голова ...
Наступна новина: Микола Собуцький: ...

КОМЕНТАРІ