У Волинській області вони стоять на захисті учасників судового процесу

У Волинській області вони стоять на захисті учасників судового процесу

24.07.14 11:10 0 625
Тих, хто скоює вбивства, заподіяння тілесних ушкоджень, грабежі та інші злочини, звичайно, карають позбавленням волі від декількох років аж до довічного. Тож працівники судових органів, які оголошують вирок злочинцям, часто самі потребують захисту. Аби забезпечувати його найкращою мірою, в 1997 році у структурі органів внутрішніх справ створено спеціальні підрозділи судової міліції «Грифон».

Саме на них покладено забезпечення належної охорони приміщень судів і громадського порядку під час здійснення правосуддя, проведення спеціальних заходів щодо забезпечення особистої безпеки суддів та членів їх сімей, а також охорони майна, що їм належить (у тому числі шляхом видачі суддям зброї та інших засобів індивідуального захисту, встановлення сучасних засобів охоронної сигналізації у приміщеннях, де проживають судді та їх сім'ї).

Рота судової міліції "Грифон" діє і на території обласного центру Волині. В інтерв'ю з нагоди дня служби, який судова міліція відзначає 23 липня, про діяльність підрозділу розповів командир роти майор міліції Олег Бардась.

– Олеже Володимировичу, розкажіть насамперед про роботу підрозділу. Які завдання він виконує?

Завдання спеціальних підрозділів судової міліції "Грифон" МВС України визначені чинним законодавством. Пріоритетним є забезпечення охорони громадського порядку в приміщеннях судових установ Волинської області та безпеки суддів, працівників суду, правоохоронних органів – осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві. Ми забезпечуємо державний захист суддів та працівників суду, охорону адміністративних приміщень, припиняємо прояви неповаги до суду. Окрім того, проводимо оперативно-розшукові заходи, особовий склад також залучається на охорону громадського порядку.

– Яким чином Ваші підлеглі виконують свої обов’язки та яка специфіка роботи?

–На забезпечення заходів безпеки залучаються найбільш підготовлені працівники. Для здійснення цих заходів співробітники міліції повинні передбачити різні ситуації, в будь-якій із них приймати правильні і швидкі рішення в разі загрози охоронюваній особі. Щоби забезпечити охорону громадського порядку в судових установах та приміщеннях суду, щоденно залучаються в середньому 40-45 працівників спецпідрозділу. При цьому при здійсненні вищезгаданих заходів вони повинні керуватися Конституцією, законами України, наказами, посадовими інструкціями. Не повинні завдавати громадянам ні фізичної, ні психологічної, ні моральної шкоди.

– Тобто відповідальність, що несуть ваші працівники, надзвичайно висока, адже часто від їхніх дій залежить здоров’я, а подекуди й життя людей…

Специфіка роботи у судовій міліції потребує відповідної підготовки, а тому не кожному працівнику міліції по плечу ця служба. Якщо вникнути в її суть, то це досить важка і напружена праця. Люди, котрі прийшли на цю службу, мають бути фізично загартовані, вміти аналізувати події і мислити неординарно. Адже у будь-який момент може виникнути реальна погроза життю й здоров'ю, а цього необхідно уникнути найнижчою ціною. Кримінальні структури, захищаючи свої інтереси, йдуть на будь-які хитрощі, щоби, наприклад, фізично усунути небажаного свідка. При цьому небезпека, що загрожує підзахисному, автоматично поширюється і на працівника міліції, який виконує обов'язки охоронця, тому надзвичайно важливою є і психологічна підготовка кожного грифонівця.

– Якщо говорити про особовий склад підрозділу? Яким є середній вік працівників?

У підрозділі служить 80 правоохоронців. В основному їх вік – від 20 до 30 років, тобто колектив молодий, але фаховий. Велику увагу приділяємо особового складу – підвищенню професійного та освітнього рівня, проводимо різноманітні спортивні змагання, працюємо над тим, щоби сформувати сильну команду, кожен член якої має бути впевнений у своєму товаришу.

– А яка ситуація із матеріально-технічним забезпеченням?

Із кожним роком намагаємося покращувати матеріально-технічне та грошове забезпечення. Стараємося завжди іти, так би мовити, в ногу з часом, адже постійно оновлюється і нормативно-правова база щодо діяльності "Грифону".

– На вашу думку, чи зміняться основні завдання підрозділу? Можливо, об’єм робити зменшиться?

Від нас це не залежить, але ми – судова міліція, тож у самій назві закладені основи нашої роботи. Щодо зменшення об’єму роботи, то прогнозувати щось – нереально, адже питання забезпечення безпеки працівників суду, правоохоронних органів, учасників кримінального судочинства, членів їх сімей та близьких родичів на перебуває на державному рівні, тому що ще виникають загрози життю та здоров'ю вищезгаданих категорій громадян. Скажу так: поки скоюватимуться правопорушення, ми без роботи не залишимося.

– Неординарні ситуації під час несення служби виникали?

Звісно. І не раз. Але особливим у житті підрозділу є випадок, коли наші працівники разом із внутрішніми військами близько другої години ночі їхали на допомогу любомльським колегам у пошуку дітей, які пішли до лісу і заблукали. У Ковельському районі, поблизу села Старі Кошари, побачили у кюветі автомобіль. Відразу зупинилися і викликали медиків. Підійшовши ближче до транспорту, почули крик жінки про допомогу. Потерпілою виявилася 26-річна жителька селища Люблинець Ковельського району, котра з’їхала в кювет, аби уникнути зіткнення з велосипедистами або ж зустрічним транспортом. Правоохоронці, не чекаючи лікарів, надали їй першу медичну допомогу та доставили в медзаклад. Згодом, коли Оксана пройшла курс реабілітації, хлопці провідували її вдома. Під час спілкування жінка дякувала за те, що не залишили її в біді, і за другий день народження.

– Із нагоди дня судової міліції, що хочете побажати всім працівникам «Грифона»?

Усім нинішнім працівникам підрозділу, а також тим, хто вже у відставці, насамперед зичу щастя, здоров'я, родинного затишку і Божого благословення. Нехай їхні робочі будні будуть спокійними, щоби вони з кожного чергування поверталися додому живими і здоровими. Та найважливішим у цей складний для держави час є побажання миру і спокою!

СЗГ УМВС України

у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ