Тернопілля: посилять контроль над використанням природних ресурсів області

Тернопілля: посилять контроль над використанням природних ресурсів області

24.07.14 11:21 0 606
Питання про врегулювання територій під нові заповідники, знешкодження залишків непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин із території області, посилення контролю за лісокористуванням та використанням рослинних ресурсів підняли 23 липня під час робочої зустрічі першого заступника голови Тернопільської облдержадміністрації Івана Крисака із представниками департаменту екології та природних ресурсів ОДА.

Загалом, на складах Тернопільської області зберігаються заборонені та непридатні до використання хімічних засобів захисту рослин, зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів ОДА Орест Сінгалевич. Із цього приводу направили запит до Мінприроди про виділення коштів з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2014 році для здійснення природоохоронного заходу „Проведення робіт із забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, оброблення та знешкодження непридатних або заборонених до використання пестицидів і тари від них” . Також необхідно підготувати лист від обласної державної адміністрації до Мінприроди щодо підтримання виділення коштів з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища для здійснення робіт по знешкодженню залишків непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин з території області.

«Наступною проблемою є те, що лісокористувачами здійснюється користування лісами з експлуатаційним ухилом. Рубки догляду і санітарні рубки використовуються як засіб отримання товарної деревини, в тому числі для експорту. Представники департаменту екології та природних ресурсів запропонували кардинально посилити контроль за лісокористуванням з метою повернення господарства до екологічно збалансованої моделі», - додав Орест Сінгалевич.

Щодо площі природо-заповідного фонду області, то її планують розширити. Для цього потрібно привести у відповідність до Земельного кодексу процедуру погодження. Зокрема, слід розмежувати повноваження місцевих рад та райдержадміністрацій стосовно об’єктів на земельних ділянках у межах та за межами населених пунктів. Також необхідно спростити погоджувально-дозвільні процедури та запровадити податкові пільги для підприємств, установ, організацій у віданні яких перебувають території та об’єкти природоохоронних закладів.

Усі пропозиції щодо актуальних питань Тернопільської області, що стосуються охорони навколишнього природного середовища та природних ресурсів, розглянуть та направлять до виконання у відповідні підрозділи, зазначив Іван Крисак.

«Питання екології та збереження природних ресурсів суттєво впливає на важливі сільськогосподарські процеси області, - зауважив він. – Районні державні адміністрації на даний час самоусунулись від здійснення природоохоронних функцій координації, контролю за використанням, відтворенням та охороною природних ресурсів, не володіють інформацією про стан поводження з відходами, екологічну безпеку, заповідну справу, формування, збереження та використання екологічної мережі у своїх районах. Ми не будемо витрачати час на проекти, які залишаться лише на папері. Натомість шукатимемо ефективних способів зміни системи функціонування установ та використання ресурсів».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ