На Житомирщині міліція пропонує громаді та органам місцевого самоврядування об'єднатися у боротьбі з полювальниками на бурштин

На Житомирщині міліція пропонує громаді та органам місцевого самоврядування об'єднатися у боротьбі з полювальниками на бурштин

25.07.14 12:10 0 1188
У Житомирі відбулося засідання робочої групи депутатської комісії з питань вивчення ситуації в районах з видобутку бурштину, участь у якому узяли й представники УМВС України в Житомирській області. За результатами обговорення гострої проблеми прийнято рішення щодо проведення низки заходів з протидії незаконному «бурштиновому» бізнесу.

Про результати роботи міліції Житомирщини з боротьби з полювальниками на бурштин учасникам засідання розповів начальник Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС в області Сергій Вязмікін. Зокрема, він повідомив, що спеціальні оперативно-профілактичні відпрацювання з метою попередження та припинення функціонування бурштинових копалень на території декількох районів області проводяться правоохоронцями постійно.

За декілька місяців працівники міліції викрили та задокументували відразу 15 випадків незаконного видобутку надр. Кожен з фактів відповідно зареєстрований та розпочато кримінальні провадження за ч.2 ст.240 (Порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України.

Під час рейдів на місцях подій було вилучено спеціальне обладнання, устаткування та транспортні засоби – загалом понад два десятки різних автомобілів, 16 водяних мотопомп, призначених для розмивання грунту, електродвигуни, кілька сот метрів шлангів та інших інструментів. Окрім того, вилучено близько кілограму підпільно здобутого бурштину.

Серед затриманих 60 осіб – більшість жителі Рівненської області. 12 з них уже офіційно оголошено про підозру. Водночас матеріали кримінальних проваджень за 4 фактами незаконного видобутку надр направлено до суду. Чинне законодавство за вчинення подібних дій передбачає накладення значних сум штрафів і позбавлення волі до 3 років.

В інших провадженнях призначено та уже проводяться спеціальні екологічні експертизи для встановлення розміру заподіяної ділками шкоди.

Тож мобільні групи міліції продовжують проводити на території всієї області спеціальні рейди, спрямовані на виявлення та припинення фактів незаконного видобутку бурштину. Результатом таких заходів не завжди стає однозначне затримання полювальників за дорогоцінним камінням на місці події, адже останні навчені тікати з місця вчинення злочину, натомість залишаючи спецобладнання та спустошену ділянку як доказ своєї протиправної діяльності.

– Слід також зазначити, що у більшості випадків підпільний видобуток бурштину ведеться на земельних ділянках, виділених органами місцевого самоврядування в оренду. Відтак ця проблема потребує спільних перевірок щодо використання орендованих земель за прямим призначенням і встановлення нанесених державі збитків, - зауважив начальник УДСБЕЗ УМВС Житомирщини Сергій Вязмікін.

Черговий спільний рейд працівників УДСБЕЗ та УБОЗ УМВС України в Житомирські області відбувся на Олевщині 22 липня. За тривожним повідомленням місцевих жителів оперативники побували у конкретно вказаних місцях. Проте застали на нелегальній копальні лише спецобладнання - мотопомпу, водяні шланги та інше знаряддя, призначене для незаконного видобутку дорогоцінного каміння. Усе це було вилучено правоохоронцями.

Як повідомив начальник УМВС України в Житомирській області Юрій Демяненко, за новим фактом незаконного видобутку надр відкрито кримінальне провадження. Заходи міліції спрямовані, у першу чергу, на встановлення осіб організаторів незаконного видобутку та притягнення їх до відповідальності. Адже не секрет, що такий вид незаконної діяльності потребує значних вкладень та специфічних знарядь, аби бути успішним.

Водночас правоохоронці закликають долучитись до цієї роботи й усіх небайдужих полісян та повідомляти до міліції про появу у місцях нелегального видобутку всіляких «ділків». На кожне із звернень людей буде відповідне реагування оперативних працівників.

СЗГ УМВС України

в Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Начальник міліції ...

КОМЕНТАРІ