У Львові польські фонди допомагають відреставрувати Вірменський собор та Личаківський цвинтар

У Львові польські фонди допомагають відреставрувати Вірменський собор та Личаківський цвинтар

26.07.14 14:54 0 1176
У Львові реставрують Вірменський собор та Личаківське кладовище. Частину витрат взяли на себе наші західні сусіди, поляки. Іншу частину коштів установам доводиться заробляти власноруч, бо від держави фінансування не надходить.

Про це йдеться у сюжеті журналіста перших західноукраїнських новин «Огляд дня» (щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK) Євгена Міклушка.

Викладач Академії образотворчих мистецтв у Варшаві Анджей Казберук уже понад п’ять років реставрує занедбані історичні пам’ятки у Львові. Тепер він лагодить дах Вірменського собору. У цьому ж соборі він уже відновив вівтар «Голгофа» та зробив точний дублікат розп‘яття Христа над входом.

«Я зараз консервую твори мистецтва, щоб врятувати наш спільний спадок. Усі роботи стовідсотково оплачені з польських грошей. За це платить Міністерство культури і національної спадщини», – розповів реставратор Анджей Казберук.

Коштом поляків упродовж шести років ведуться реставраційні роботи і на Личаківському кладовищі. Фінансову допомогу вдалось отримати завдяки спеціальній українсько-польській програмі з реставрації нагробків визначних для обох країн постатей.

«З державного бюджету на реставрацію Личаківського цвинтаря не виділяється жодних коштів», – бідкається директор ЛКП «Музей «Личаківський цвинтар» Михайло Нагай.

Також Нагай розповів, що невелику частину з необхідного доводиться заробляти самостійно. Наприклад, завдяки туризму та благодійним внескам. В такий спосіб, за шість років співпраці ЛПК «Музей «Личаківський цвинтар» та Міністерства культури і національної спадщини Польщі, відреставрували понад тридцять намогильних пам’ятників, ще чотири – у процесі відновлення.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Арсенал втрутився у ...
Наступна новина: У Луцьку відбулось офіційне ...

КОМЕНТАРІ