Фізик математично описав вібрацію гітарної струни

Фізик математично описав вібрацію гітарної струни

26.07.14 15:09 0 1236
Британський фізик і за сумісництвом гітарист-аматор Девід Граймс дослідив акустичну динаміку струни гітари.

Про це розповідає The Daily Mail.

Девід Граймс є фахівцем у галузі радіомедицини, що займається застосуванням методів променевої терапії в онкології. Вчений представив математичні рівняння, що описують вібрацію струни гітари. З їхнього аналізу слідує, що на висоту звуку вирішальний вплив робить товщина струни і її модуль Юнга – величина, що характеризує властивості пружності матеріалу. Отримане рівняння Граймс перевірив на досвіді і отримав задовільні результати випробувань.

Також британець вивчив вплив підтяжки струни під різними кутами на висоту звуку. На відміну від піаніно, під час гри на гітарі додаткові ноти виходять у результаті вигинів струни, що й досліджував Граймс.

Для класичної струни висота звуку тим вища, чим тонше, коротше й сильніше натягнута струна, а основним способом зміни даної властивості є регулювання цих параметрів. Висота звуку пов’язана з частотою акустичних коливань повітря, тобто, з ростом частоти коливань росте й висота звуку. У застосуванні до теорії музичних інструментів звук з певною висотою називають тоном.

Раніше вчені досліджували коливання струни, зокрема, для щипкових інструментів, однак дослідження доктора Граймс, шанувальника Браяна Мея з Queen, додатково привели до опису зв’язку між висотою звуку і підтяжкою, а також модулем Юнга струни. Фахівець сподівається, що його робота знайде застосування у виготовленні струнних пристроїв, а також може стати прикладом дослідницької роботи у рамках загального курсу фізики.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Тернополі правила ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ