Ірина Сех: "Держава має використати навіть найменший шанс, щоб звільнити українців з полону"

Ірина Сех: "Держава має використати навіть найменший шанс, щоб звільнити українців з полону"

26.07.14 10:20 0 1156
Для роботи над звільненням полонених українців необхідно створити потужну структуру, в якій мають бути зосереджені найкращі кадри – військові, фахівці спецслужб, психологи, переговорники, можливо варто запросити іноземних спеціялістів, які мають досвід праці й ведення переговорів у воєнних умовах. І при цьому треба діяти негайно, не втрачати ні хвилини, бо в полоні кожен день може стати для когось останнім. Про це заявила 25 липня 2014 року народний депутат України від ВО "Свобода" Ірина Сех із трибуни Верховної Ради України.

"Щодня ми дізнаємося статистику наших втрат у війні – загиблих, поранених, полонених… Зокрема, за даними керівника переговорної групи генерала-полковника Володимира Рубана, кількість солдатів, мирних жителів, активістів, що перебувають у полоні у незаконних збройних формувань, становить від 300 до 400 осіб. Також є дані, що на близько 40 волонтерів з усієї України перебувають у полоні на сході України. Ми радіємо кожному повідомленню про звільнення полонених, однак такі повідомлення, на жаль, з'являються нечасто", – наголосила народний депутат.

Вона зазначила, що як відомо, в Міністерстві оборони створено робочу групу щодо організації визволення військовослужбовців Збройних сил України, яких утримують незаконні збройні формування. Однак виглядає на те, що ця робоча група діє не надто ефективно.

"Скажімо, до мене звернулися родичі двох військовослужбовців, які потрапили в полон. Одного з них просто зняли з поїзда терористі, коли він їхав на місце служби. У цих випадках треба говорити не лише про наслідки та необхідні оперативні заходи щодо звільнення, а й про попередження ситуацій, коли солдата легко знімають з потяга сепаратисті. Необхідні чіткі інструкції, за якими мають діяти військові, щоб не потрапити в полон. Ну а коли це вже сталося, то держава, влада, всі спецслужби, ЗСУ мають зробити все для звільнення українців з полону. Бо інколи полон – гірший за смерть.

Відомі випадки катувань, знущання над полоненими, використання їх як живого щита між терористами і українським військом, шантаж рідних, вимагання викупу, використання в інформаційних війнах і врешті решт – страта.

Давайте, не забувати, що ми – цивілізоване суспільство, в якому людське життя і свобода людини – це найвища цінність. Якщо є бодай найменший шанс, то необхідно його використати для порятунку полонених.

Можливо, для цього необхідно створити потужну структуру – не в тому плані, що там будуть сидіти десятки чиновників і відповідати на телефонні дзвінки та перекладати папери. Там мають бути зосереджені найкращі кадри – військові, спецслужби, психологи, переговорники, можливо варто запросити іноземних спеціялістів, які мають досвід праці й ведення переговорів у воєнних умовах.

І при цьому варто діяти негайно, не втрачати ні хвилини, бо в полоні кожен день може стати для когось останнім", – зазначила Ірина Сех.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Хмельниччині під час ...

КОМЕНТАРІ