У Львівській області Ірина Сех застерігає щодо формування шахрайської фінансово-будівельної піраміди

У Львівській області Ірина Сех застерігає щодо формування шахрайської фінансово-будівельної піраміди

26.07.14 11:12 0 1305
Народний депутат України свободівка Ірина Сех звернулася до голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка та Генерального прокурора України Віталія Яреми щодо запобігання формування фінансової будівельної піраміди при реалізації житлових будівельних проектів так званих "Набережних кварталів". Про це йдеться в її депутатському запиті, озвученому 25 липня 2014 року на засіданні сесії Верховної Ради України.

Як зазначає Ірина Сех, останнім часом у засобах масової інформації розгорнулася потужна піар-кампанія проєктів швидкого будівництва житлових комплексів за неймовірно низькою, порівняно з ринковою, вартістю житла на початкових стадіях таких проектів.

"Реалізація цих проєктів має широку географію. У містах України на разі триває будівництво 10 таких житлових комплексів, зокрема в Рівному (проєкт "Набережний квартал"), в м. Хмельницькому (проєкти "Набережний квартал", "Барви"), в м. Вінниці (проєкт "Набережний квартал"), на Київщині (проєкти "Місто сад", "Барви"), в Черкасах (проєкт "Набережний квартал"), у Львові (проєкт "Набережний квартал").

Окрім назви, ці проєкти мають низку інших спільних рис, які недвозначно вказують на ознаки організованої в Україні чергової масштабної будівельної афери з викачування коштів із гаманців українців, вкотре спокушених липовими гарантіями дешевого розв'язання їхніх житлових проблем.

Виконавцями проєктів формально є начебто різні юридичні особи, які однак тісно поєднані між собою через одних і тих самих фізичних осіб – засновників та керівників відповідних юридичних осіб.

Спільними та однотипними є і схеми реалізації цих проектів.

Фінансування будівництва житла здійснюється шляхом пайової участі фізичних осіб, що прямо суперечить положенням Закону України "Про інвестиційну діяльність". Пайову участь забудовник як юридична особа оформляє шляхом укладення з громадянами договорів про сплату пайових внесків вже іншій юридичній особі – спеціяльно створеному для таких цілей житловому кооперативу, який і виступає замовником будівництва.

Таким чином громадяни-інвестори сплачують кошти юридичній особі, яка не є суб'єктом містобудівної діяльності, а отже не може виступати гарантом виконання будівельних робіт та передачі їм квартир. При цьому громадяни виступають в цих кооперативах на правах асоційованого членства, що усуває всяку можливість їхньої участі в управлінні та впливові на ці кооперативи, а також можливість бути стороною спору у випадку судового врегулювання невиконання умов договорів чи інших конфліктів.

Подібна схема вже була застосована при будівництві житла в скандально відомій афері "Еліта-центр" у Києві, де будівельні компанії записували окремі квартири одразу на трьох пайовиків, які потім включалися в судову тяганину.

Вражають умови договорів, за якими левову частку пайового внеску (до 90% від усієї суми) має бути сплачено одразу, або, в кращому разі, іще в перші 2-3 місяці періоду здійснення початкових робіт на будівництві. Водночас обов'язково обумовлюється можливість зростання вартості пайових виплат на проміжних етапах будівництва та при здачі житла в експлуатацію.

Водночас за обіцяних шалених темпів будівництва жодного завершеного об'єкта в цих проєктах іще немає.

Зазначені обставини вказують на ознаки існування організованої шахрайської піраміди і, що не виключено, з реальним впливом у структурах місцевої та державної влади і правоохоронних органах", - зазначає Ірина Сех.

Вона просить невідкладно забезпечити перевірку викладених обставин за ознаками шахрайства і вжити належних заходів.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Дрогобиччинні ...
Наступна новина: Закарпаття: на Берегівщині ...

КОМЕНТАРІ